Engelliler Haftasında“Engelsiz Gösteriler” Gerçekleştirildi

16.05.2018

Engelliler Haftası kapsamında Üniversitemizde başlayan Engelsiz Spor Şenlikleri, gerçekleştirilen Engelsiz Gösteriler ile sona erdi.

Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Engelli Birim Koordinatörü Öğr. Gör. Hülya Solak, Ordu Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Yavuz,  akademik, idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Engelsiz Spor Şenlikleri’nin ikinci gününde işaret dili ile İstiklal Marşı, engelli bireyler için hazırlanan kısa film gösterimi, şiir dinletisi, Ünye Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından kısa film ve semazen gösterimleri yapılıp engelli materyalleri sergisinin gösterimi gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ordu Görme Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Yavuz, “Ordu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu programın bizleri çok mutlu ettiğini ifade etmek isterim. Tüm engellilerin engelsiz bir dünya kurabilmeleri için eğitim ve istihdamla birlikte spor, sanat ve kültürel çalışmalarını birlikte izliyoruz. Ordu, 2006 yılında kurulan üniversitesi ile tüm engellilerle el ele, güçlü bir şekilde Türkiye’ye kendini anlatan ve başarılarıyla onur duyulan bir şehir konumundadır. İnsan eğer isterse hiçbir engele takılmadan çalışmaktan yılmamalıdır. Biz engelliler, hiçbir zorluğu zor saymadan çıtayı yükseltmeye ve umutla hayata bakmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nüfusun belirli bir bölümünün herhangi bir nedenle engeli olan bireylerden oluştuğunu belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Engelli bireylerimizin karşılaştıkları sorunların başında eğitim, ulaşım, fiziksel çevre, konut, çalışma hayatı ve iyileştirme gibi konular gelmekte, tüm potansiyel sorun alanlarının odak noktasında ise erişilebilirlik olgusu yer almaktadır. Engelli bireylerimizin sosyal hayattan eğitim ve çalışma hayatına kadar erişilebilirlik sorunları, kamu politikaları ve sosyal kampanyalarla minimize edilmeye çalışılmaktadır. Özellikle son yıllarda istihdam noktasında engelli bireylerimizin çalışma hayatına daha fazla katılımlarını sağlayabilmek için önemli adımlar atılmaktadır.” dedi.

Rektör Yarılgaç, “Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına samimiyetle eğilmek; bu sorunlara çözüm üretmek, engelli kardeşlerimizin toplumla bütünleşmelerini, iş gücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasını sağlamak, bu konuda gerek kurumlar olarak bilimsel çalışmalarda bulunmak gerekse sosyal sorumluluk projelerine bireysel ve toplumsal olarak katkı sağlamanın bizlere düşen asli görevler bulunmaktadır. Bu bilinçle birçok alanda engelli insanlarımıza hizmeti en üst düzeye çıkarmak, istihdamları için uygun mesleki eğitim programları geliştirilerek onların insanca yaşayacakları bir ortamın ekonomik alt yapısını hazırlamak ve engelli insanlarımızın üreten ve bağımsız yaşayabilir hale getirilmesine çalışmak hayati önem taşımaktadır. Biz de Üniversite olarak Engelliler Öğrenci Birimimiz vasıtası ile engelli vatandaşlarımızın sorunlarına öncelik vermeye, bu sorunların çözümüne ciddiyetle eğilmeye, bu konuda düzenlediğimiz etkinliklerimiz ve yaptığımız çalışmalarla destek vermeye bütün birimlerimizle devam etmekteyiz. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Müzik ve Sahne Sanatları Fakültemiz, YÖK tarafından ‘Engelsiz Üniversite Bayrakları’ kategorisinde ‘mekânda erişilebilirlik’ alanında bayrak adayı olmaya hak kazanmıştır.  Bu anlamlı hafta dolayısıyla düzenlenecek tüm etkinliklerin bu alandaki toplumsal sorumluluğu, hassasiyeti ve farkındalığı arttırmasını temenni ediyor, tüm engelli vatandaşlarımızın huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürmelerini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen program sonrası Rektör Yarılgaç, Ünye Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve şiir dinletisi gerçekleştiren görme engelli Rümeysa Nur Demirel’e  sunmuş olduğu katkıdan dolayı teşekkür belgesi takdim etti.