Rektör Yarılgaç TV 52’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu

02.11.2017

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, TV 52’de hafta içi her gün yayınlanan Fatma Meltem Naz Yılmaz ve Ümit Atabay’ın hazırlayıp sunduğu “Yeni Gün” programının konuğu oldu.

Üniversitemiz Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi binasında gerçekleştirilen programda Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, TV 52 Haber Müdürü Fatma Meltem Naz Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Yarılgaç,  Ordu Üniversitenin dünden bugüne akademik ve fiziksel gelişim süreci, yerleşke içerisinde yapımı devam eden ve tamamlanan binalar, gerek Üniversite bünyesinde gerekse DOKAP ile ortak yürütülen projeler, Ziraat Fakültesinde fındık ile ilgili yapılan çalışmalar, Üniversitenin şehrin kültürüne, turizmine olan katkıları ile ilgili sorulara cevap verdi.

Hem Niceliksel Hem Niteliksel Büyüme

Ordu Üniversitesinin 12 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul ve 8 meslek yüksekokulunda okuyan 23 bin öğrencisi ve personeli ile gelişimine davam ettiğini söyleyen Rektör Yarılgaç,” 2006 yılında 4 bin 400 öğrenci, 118 akademisyen ve 110 idari personel ile devlet üniversiteleri arasında yerini alan Üniversitemiz bugün 23 bin öğrenci, 732 akademik personel, 350 dolayında idari ve 300 hizmet alım personeli ile ulusal ve uluslararası alanda tercih edilen bir üniversite olarak eğitim-öğretime devam etmektedir. Bunun dışında şu an Üniversitemizde 39 aktif yabancı öğrenci eğitim görmektedir. Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre de kurumumuzda faaliyet gösteren Tıp, Diş Hekimliği, Eğitim ve İlahiyat Fakültelerinin daha çok tercih edildiğini görmekteyiz.” dedi.

Üniversitelerin kurulduktan sonra zamanla içinde eksikliklerini tamamlayarak kurumsallığına kavuştuğunu belirten Yarılgaç, “Üniversitelerin akademik, idari, teknoloji, laboratuvar, kütüphane, sosyal ve kültürel alt yapısının tamamlanması önemli bir zaman demektir. Bu belirttiğim hususlar konusunda kurumsallığımızı oluşturma aşamasında önemli bir mesafe kat etmiş bulunmaktayız. Ordu tarihinde ne özel sektörde ne de kamu alanında Ordu Üniversitesi gibi kamulaştırma yapmış bir kurum bulunmaktadır. Böylece Üniversitemizin 50 yıl gibi bir zaman dilimine karşılık gelen kapalı alan sorununu zor şartlar altında çözerek önemli bir başarıya imza attık. Gelecek 50 yıl içerisinde kamulaştırma derdi olmaması bize şunu kazandırdı: Bundan sonraki dönemde gerçekleştirilecek hedef bina projeleri de bittiği anda öğrenci ve akademisyen sayısı hızlı bir yükseliş gösterecek ve her türlü ihtiyacın karşılanacağı bir kampüs ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.

Her geçen gün nitelikli bir büyüme ortaya koyan ve sağlık açısından da hızlı bir gelişme gösterdiğini, kentin sağlık ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşılayan SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesinin kuruluşundan bu yana tedavi edilen hasta ve ameliyat sayısı bakımından dikkat çektiğini ifade eden Rektör Yarılgaç, “Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin hizmete girmesiyle Ordu’dan başta Samsun ve Trabzon olmak üzere çevre illere yapılan hasta sevklerinde önemli azalmalar olmuştur. Bu hem iş gücü kaybının hem de ekonomik kaybın azalmasını önemli ölçüde engellemiştir. Yine 2016’nın ilk 5 ayının verilerine göre 188 bin kişinin polikliniklere başvuru yaptığı, yaklaşık 9 bin hasta yattığı ve 3 binden fazla ameliyat yapıldığı bilinmektedir. Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesinde son yıllarda oluşturulan teknik altyapı ve akademik personel sayısındaki artışla birlikte 2017 yılının eylül ayı verilerine göre 67 bin hastada 161 bin tedavi işlemi, yaklaşık 3 bin hasta üzerinde ise ameliyat işlemi gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Rektör Yarılgaç, Ordu Üniversitesinin araştırma-geliştirme olanaklarının artırılması, bilim ve teknolojide yetkinlik kazanılması ve bu yetkinliğin ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine yönelik çalışmalarına devam edilerek ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini arttırma görevini gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyleyerek, “Üniversitemiz bünyesinde son 6 yıl içerisinde 4 Avrupa Birliği, 23 TÜBİTAK, 1 SAN-TEZ, 5 DOKAP, 2 ÇAY- KUR projesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sanayi- üniversite işbirliği çerçevesinde çevremizdeki ve ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarıyla ortak çeşitli projeler gerçekleştirilmiş olup üniversite-sanayi iş birliğine yönelik projeler geliştirilmesine devam edilmektedir.” diye konuştu.

Bölge Tarımına Katkı

Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulmasını ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılmasını, her açıdan tartışılmasını temel görevlerinden biri edindiğini belirten Yarılgaç,  fındıkla ilgili birçok çalışma yürütüldüğünü söyledi.  Yarılgaç, “2014 yılında gerçekleşen don zararının ardından soğuğa dayanıklı varyetelerin elde edilmesi amacıyla ıslah çalışmalarına hız verilmiştir. Fındık üzerine yapılan bir başka araştırmada birim alandan elde edilen verimin oldukça düşük seviyede olduğu, düzenli ve zamanında uygulanması gereken bakım koşullarının sağlanmamasının fındıkta verim ve kaliteyi azaltacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle Ziraat Fakültesinde TÜBİTAK destekli yürütülen proje ile yapılan ölçüm ve analizler sonucunda fındıkta birim alandan elde edilen verim 60 kilogramdan 250 kilograma kadar ulaşmıştır. Ayrıca Üniversitemizde yapılan çalışmalarla Karadeniz Bölgesi’nde kirece göre daha ucuz ve milli bir kaynak olan gidyanın kullanımının fındıktaki verimi yüzde 54 oranında artırdığı belirlenmiştir. Bu gelişme fındıkta kalitenin artırılmasının yanı sıra ticarileşmesi halinde ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir patent başvurumuz kabul edilmiş olup özellikle fındık sütünün kullanımı ile ilgili bölgemiz adına bizi de mutlu eden bir gelişme gerçekleşmiştir. Fındıktan üretilen ürünlere bir yenisi daha eklenerek fındık sütünden dondurma elde edilmiş ve bunun patenti alınmıştır.” dedi.