Üniversitemiz ile DOKAP Arasında İki Önemli Protokol İmzalandı

20.09.2017

Üniversitemiz ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında “DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi” ve “DOKAP Bölgesi Polikarbon Seracılığın Yaygınlaştırılması” projelerinin protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Protokol imza törenine Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Machael Arıcılık A. Ş. Yönetim Kurulu üyeleri, Üniversitemiz Ziraat Fakültesinden akademisyenler, Ordu ve Giresun Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesinin bölge ve ülke kalkınmasına odaklı devam etmekte olan önemli projelerine bir iki tanesini daha eklemekteyiz. Dünyada en fazla üretimini yaptığımız ve bölgemizin en özel ürünü olan fındıkla ilgi olarak Ziraat Fakültemiz bünyesinde çok ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Bununla beraber DOKAP ve tarz kuruluşlarımız, herkesin bildiği gibi ülkemizin genelinde kalkınmaya yönelik nitelikli çalışmalar gerçekleştirmekteler. Bu kurum, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de dokuz ili kapsayan önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bu faaliyetlerinden ötürü Ordu Üniversitesi adına DOKAP’a sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Bugün bölgemizde yürütülen seracılık faaliyetlerinin bir ileri seviyeye çıkarılması ve fındık alanlarının daha verimli hale dönüştürülmesi, rekoltenin yükseltilmesiyle projenin protokol anlaşması için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bilgi, dünyadaki en önemli güç ve hazinedir, Üniversitemizde görevli akademisyenlerimiz bilginin gücünden istifade ederek proje kapsamında önemli çalışmalara süreç içerisinde katkı sağlayacaklar. İmzalanan protokollerin başta ilimize, bölgemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, “DOKAP idaresi olarak bölgemizde çeşitli konulardaki projeleri üniversitelerimiz başta olmak üzere değişik kurum ve kuruluşlarla yürütmeye çalışıyoruz. Ordu Üniversitesi bu projelerimizin en çok payını aldığı, proje ürettiği ve birlikte çalışmaya zemin oluşturduğu bir üniversitemizdir. Bu vesile ile yürütülen çalışmalara katkılarından dolayı Sayın Rektörümüze teşekkür ederim. Bölgenin ekonomik can damarı olan fındık sektörünün iyileştirilmesi, ekonomik ömrünü tamamlamış olan fındık bahçelerinin rehabilite edilmesi, kalitesinin artırılması, daha az alandan daha kaliteli verimin alınması ve bunun da pazar katma değerini yükseltmesi düşüncesi ile projenin imzalanma aşamasında bir araya gelmiş bulunmaktayız. DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi DOKAP bölgesindeki fındık alanlarının yüzde 97’sine sahip olan Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon illerinde uygulanacaktır. Ayrıca DOKAP Bölgesi Polikarbon Seracılığın Yaygınlaştırılması Projesi ile Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ar-Ge alanında Altınordu, Çarşamba ve Akçaabat ilçelerinde uygulama seraları kurulacaktır. Bitkisel üretim alt yapısının geliştirilmesi projesi kapsamında üreteceğimiz bu projelerimizin bölgemize, üreticilerimize, üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.