İletişim Önemli Linkler BİDB Servis

Üniversitemizde Engelliler Günü Etkinliği Düzenlendi

05.12.2016

Üniversitemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenlendi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda yapılan, Ordu Üniversitesi Engelli Birimi tarafından hazırlanan  programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ali Çakmak, Engelli Birim Koordinatörü ve İkizce Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı Öğr. Gör. Hülya Solak,  Adil Karlıbel Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Adil Akyurt, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan, Adil Karlıbel Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Adil Akyurt, “Hepimizin her an engelli adayı olabilme ihtimalini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadan bu yaşamı sürdüren insanlara destek olmak, onların yanında yer almak, onlarla birlikte olduğumuzu her zaman onlara hissettirmek en önemli insani görevlerimizden biridir. Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hatırlanan bireyler değil kendimizin de bu bireylerden biri olma ihtimalini düşünerek yılın her günü onlarla birlikte o empatiyi kurarak yaşamı devam ettirme mücadelesini birlikte vermeyi onurlu bir davranış olarak görüyorum. Bu manada Üniversitemizin bu konudaki hassasiyetinden dolayı onlara teşekkür ediyorum.” dedi.

Ordu Üniversitesi Engelli Birim Koordinatörü ve İkizce Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı Öğr. Gör. Hülya Solak, “ Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir kaza sonucunda bedensel, zihinsel, ruhsal ve duygusal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereksinimlerini uygulama imkanı bulamayan bireylerdir. Engelliliğin nedenleri araştırıldığında büyük çoğunluğunun engellenebilir nedenler olduğu ortaya çıkmıştır. Engelliliğin günümüzde bir kader, bir yazgı olmaktan çıkıp gerekli imkanlar sunulduğu takdirde aşılabilir bir durum olduğunu görmekteyiz. Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin artırılması umuduyla tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, “ Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüze 6’sı oranında engelli nüfusa sahibiz. Türkiye’deki engelli bireylerin yaklaşık yüzde 50’sinin sebebi doğuştan sonraki sebeplere bağlıyken, diğer yüzde 50’si ise doğuştan olan sebeplerdir. Doğuştan olan engellerin en önemli sebebi de akraba evlilikleridir. Ülkemizdeki akraba evliliği oranı da yüzde 20-25 civarında. Türkiye istatistikleri açısından oldukça yüksek olan bu oranları aşağı indirmek için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekir. Doğuştan sonra oluşan engeller arasında ateşli hastalıklar, iş yeri kazaları, trafik kazaları gibi nedenler yer almaktadır. Bu konuda yasal yaptırımların yanı sıra kişilerin bilinçlendirilmesi gerekir. ”dedi. Ordu Üniversitesi olarak 32 engelli öğrenciye sahip olunduğunu belirten Rektör Yardımcısı Noyan, Üniversitemizdeki engelli öğrencilerin hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilmeleri için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro bölümü tarafından hazırlanan gösteri ve müzik dinletisinin ardından sona erdi. Tiyatro gösterisi sonrası Üniversitemiz Engelli Birimi ve İkizce Meslek Yüksekokulunun katkılarıyla alınan tekerlekli sandalyeler ihtiyacı olan ailelere verildi.

T.C. Ordu Üniversitesi © 2015 Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU Telefon : 0 ( 452 ) 226 52 00