Cumhuriyet Yerleşkesinde Yapılan Çevre Düzenleme Çalışmaları Göz Dolduruyor

02.08.2016

Üniversitemizin ana yerleşkesinde inşaat çalışmalarına devam edilirken çevre düzenleme faaliyetleri de hız kesmeden sürdürülüyor.

Ordu Üniversitesine ait yerleşke alanlarının gelişimi ve ihtiyaçları doğrultusunda yapısal ve bitkisel peyzaj projeleri geliştirmek, bölgenin ekolojik koşullarına göre çevre düzenleme çalışmalarında kullanılacak olan bitkileri belirlemek, temiz, düzenli, bakımlı ve doğayla iç içe bir kampüs alanı içerisinde estetik ve fonksiyonel dış mekan ortamları oluşturmak, bitki flora ve faunası açısından zengin ağaçlandırma ve çiçeklendirme faaliyetlerinin gerçekleştiği yeşil alanlarda öğrencilerin keyifli vakit geçirebilmelerini sağlamak için Ordu Üniversitesi Çevre Düzenleme Müdürlüğü, kampüs alanı içerisine yaklaşık 120 dönümlük açık alanda görsel değeri yüksek 55 farklı türdeki 2000 adetin üzerinde ağaç-ağaççık, 63 farklı tür ve varyetede 4000 adetin üzerinde çalı ve diğer otsu-odunsu bitkisel materyal dikimi gerçekleştirdi. Dikimi gerçekleştirilen bitkiler içerisinde akçaağaç, atkestanesi, gürgen, katalpa, sedir, servi, dişbudak, mabet ağacı, güvey kandili, oya ağacı, sığla, ladin, çam, çınar, söğüt, sekoya, porsuk, ıhlamur, mazı, elma, erik, zeytin, ayva, mandalina, kamkat, ters dut, incir, ceviz, kriptomerya, erica, hebe, yayılıcı muşmula, gardenya, sarı papatya, cennet bambu, kamkat, akuba, kül çiçeği, Acem halısı, sarı boya çalısı, kırmızı kordilin, pitosporum, mavi çim, bodur berberis, altuni taflan, melez servisi, yayılıcı mine, şimşir vd. gibi estetik ve fonksiyonel özellikli pek çok tür bulunuyor.

Çevre Düzenleme Müdürlüğü faaliyetleri kapsamında ana arterler boyunca yer alan refüj, kavşaklar ve fakülte binaları çevreleri düzenlenirken bitki dikilen alanlar aynı zamanda çim alanlara da kavuşturulmuştur. Kampüste bulunan açık alanlar koruluk haline getirilerek kampüsün kitlesel yeşil alanlara kavuşması sağlanmıştır. Kampüs alanında yeşil alanların sürdürülebilirliğini sağlamak adına yıl boyunca mevsime göre budama, gübreleme, sulama ve yabancı ot temizliği gibi bakım işlemleri aralıksız yapılmaktadır.

Çevre Düzenleme Müdürlüğünün faaliyetlerini değerlendirerek kampüs alanlarının sadece binalar ve sınıflardan ibaret olmadığını, oluşturulan yeşil alanları ile de öğrencilere hizmet verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, mevcut yeşil alanların estetik anlamda değer kazanması ve mevsimsel değişimlerin hesaplanarak buna uygun bitki türlerinin kampüs alanlarında hayat bulmasının hem üniversitemiz hem de şehrimiz için nezih bir ortam oluşturacağını ifade etti. Rektör YARILGAÇ, kampüs alanında estetik ve fonksiyonel özellikleri ile öne çıkan bitkilerin dikim çalışmalarının ve yeşil alan miktarını artırmaya yönelik faaliyetlerin devam edeceğini dile getirerek yapılan çalışmalarla kampüs alanındaki yeşil alan miktarını, bitki sayısını ve çeşitliliğini daha fazla artırmanın amaçlandığını belirtti.