Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç YÖK Başkanlığının Çağrısı Üzerine Ankara’da toplantıya katıldı

19.07.2016

Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın "acil toplantı" çağrısının ardından, millet iradesine ve demokrasiye yönelik düzenlenen darbe girişimini görüşmek üzere YÖK Konferans Salonu'nda bir araya geldi. Toplantıda FETÖ’cü Terör Örgütünün 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi değerlendirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuşmasına “15 Temmuz 2016, Cuma gecesi yüce milletimizin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihimize kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle ve hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız. Başkomutanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz, Kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve Milletimizin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı.” diyerek başladı.

Üniversitelerin ülkenin zor günlerinde ayakta duran, insan sorunlarına bilgelik ile yaklaşmaya devam eden, güçlü kurumlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bilinsin ki Türk akademik dünyası da aralıksız ve daha da disiplin ile ve her alanda daha da dikkatle çalışmaya devam edecektir. Milletimiz Cumhuriyetimize ve demokrasimize olan inancını ortaya koymuş ve var gücüyle savunmuştur. Biz de hem marifet hem de fazilet sahibi olarak mezun ettiğimiz her evladımızın bu milletin istikbali ve ikbali için çalışacağına gönülden inanıyoruz” dedi.

“Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir”

Türkiye üniversitelerinin bundan sonra da akıl, bilim, iman ve irfanla hiç durmadan yoluna devam edeceğini dile getiren Saraç, “Anayasal olarak Yükseköğretim Kurulumuzun doğrudan bağlı olduğu makamın sahibi olan ve sağlam iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha engin duygularımızla bağlılığımızı ve bu buhranlı dönemde göstermiş olduğu liderliği dolayısıyla şükranlarımızı arz ederiz. Ve son söz: Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir.” şeklinde konuştu.

YÖK Başkanı ve Rektörler TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı Ziyaret Etti

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığındaki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, cübbeleriyle "akademinin milli iradeye ve demokrasiye olan inancı ve saygısını" iletmek üzere TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı ziyaret etti.

Yapılan ziyarette konuşan İsmail Kahraman, Türkiye'de daha önce yaşanan darbeler ve darbe girişimlerinin hiçbirinde Meclise dokunulmadığını, savaşlarda dahi bazı mekanların korunduğuna değinerek Meclisin bombalanmasının hiç kimsenin aklına gelmeyeceğini ancak milletin üzerine ateş açanların Meclisi de bombaladığını bildirdi. Kahraman, “Yaralar sarılırken hukuka uygun hareket edilecektir ama sorumlular gereken ölçüde ağırlıkta da cezalandırılacaklardır.”dedi.

Darbe girişiminin olduğu gece Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak imzasıyla bildiri yayınlandığını belirten Kahraman, "Siyasi düşüncemiz, hadiseleri ele almamız farklı olabilir ama bayrak, vatan, bütünlük, hürriyet, demokrasi deyince bir bütün halindeyiz. Demokrasi kültürünü yaymalıyız, içimizde özümsemeliyiz. Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, zümrenin, ekibin elinde olamaz. Hakimiyet millete aittir. Bunu kabul etmeyenler de kabul etmek zorunda kalacaktır." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve rektörler, 15 Temmuz 2016 tarihinde meclisimize havadan yapılan hain saldırıların yol açtığı zararları yerinde incelendi.

YÖK VE TÜM ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

AKADEMİNİN MİLLİ İRADEYE VE DEMOKRASİYE OLAN İNANCI VE SAYGISI