Rektör Yarılgaç, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Toplantısına Katıldı

10.06.2016

Rektör Yarılgaç, YÖK tarafından düzenlenen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" toplantısına katıldı.

Üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve bu kapsamda ihtisaslaşmasına yönelik Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın koordinasyonunda başlatılan çalışmada gelinen son durum ve bundan sonrasında izlenecek yöntem ile ilgili bilgi paylaşımında bulunulan toplantıya; Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Kalkınma Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, Genel Müdürler A. Alper Ege, Nahit Bingöl, üst düzey bakanlık yetkilileri, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ve aralarında Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın da yer aldığı 50'yi aşkın Üniversitenin rektörü katıldı.

Üniversitelerin, bölgesine, iline katkı sağlaması için birbirlerine benzememesi, farklı alanlarda ihtisaslaşması gerektiğini belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, il ve bölge ile üniversitenin yol haritasının örtüşmesinin önemini vurguladı. Bunun sağlanmasıyla önemli bir atılım gerçekleşeceğini ve bu konuda her türlü katkıya hazır olduklarını kaydeden Bakan Lütfi Elvan, "Her ilimizin, bölgemizin mutlaka bir kalkınma hikayesini oluşturmamız lazım." diye konuştu.

Toplantı ile ilgili olarak bu sürecin başlatılma gerekçeleri, bugüne kadar gelinen aşamalar ve daha da önemlisi bundan sonrasında izlenilecek yöntemle ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, bölgesel kalkınmada üniversitelerin rolü kısa dönem eylem planını da (2016) içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Saraç,  tüm üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolünü değil, misyon farklılığı olarak bazı üniversitelerin bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşmasına odaklandıklarını, bu üniversitelerin bir kısmının uluslararası sıralandırmalarda yer aldığını, bir kısmının yer almadığını ama yer almayanların bulundukları bölgeyle entegre araştırmalar yaparak değer ürettiğini ve üniversite olmanın yapısından da uzaklaşmadığını belirtti. Saraç ayrıca, 5 pilot üniversiteye karar verileceğini, her üniversitenin bölge odaklı yapacağı çalışmaları planlayacağını ve gerekli olabilecek bütçenin kendi bütçesine ek olarak verilebileceğini dile getirerek sürecin 1 yıl sonra değerlendirilip mevcut üniversitelerden performansı uygun olmayanların sistemden çıkarılarak yenilerinin sisteme dahil edileceğinin altını çizdi.

Yapılan konuşmalarının ardından Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile üniversite rektörleri arasında gerçekleşen görüşmede "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"na dair sorular aktarılarak, görüş ve öneriler dile getirildi.