Ordu Üniversitesi Akademik Performansını Analiz Ediyor

23.05.2016

URAP sıralamasında ODÜ kuruluşundan bu yana devlet üniversiteleri arasındaki yerini üst seviyelere taşıma yolunda ilerliyor.

Web of Science/In Cites ile Yükseköğretim Kurulunun yayınladığı verilerden yararlanılarak hazırlanan University Ranking by Academic Performance (URAP) 2015-2016 sonuçlarına göre ODÜ Türkiye’deki 95 devlet üniversitesi arasında 75. sırada, 2000 yılından sonra kurulan 58 üniversite içerisinde ise 30. sırada yerini aldı.  Yine aynı yıl içerisindeki “Alanların Üniversiteye Göre Sıralaması” tablosuna baktığımızda Üniversitemizin 139 üniversite içinde, Ziraat ve Veterinerlik ile Çevre Bilimleri alanında 57., Beşeri Bilimler alanında 60., Tıp ve Sağlık Bilimleri alanında 68., Biyoloji alanında 70., Teknoloji alanında 75., Multidisipliner’ de 86., Kimya alanında 99., Yer Bilimleri alanında 103., Mühendislik alanında 110., Psikoloji ve Bilişsel Bilimler alanında 115., Matematik alanında 117., Bilgisayar ve Enformatik Bilimler alanında 125. sırada olduğu görülüyor.

Akademik çalışmalar için önemli bir referans kaynağı olan ve üniversitelerin hangi düzeyde bilim üretebildiklerini gösteren URAP sıralamaları üniversitemize hedef belirlemede önemli bir değerlendirme fırsatı sunmaktadır. URAP ayrıca, kendi kurumumuzun yaptığı çalışmalarına yönelik özeleştiri yapmaya imkan tanımaktadır.

2006 yılında kurulan bir üniversite için çok yeni olmasına rağmen bu tür sıralamanın içerisinde kendine belli bir yer bulabilmek, bulunduğu sıralamayı iyi analiz edebilmek araştırmacıların çalışmalarında ayrı bir teşvik unsuru olmaktadır. Ayrıca, son yıllarda YÖK’ün özellikle yeni nesil üniversiteler için teşvik edici yol haritası belirlemede kullandığı “misyon farklılaşması” hedeflerimizde önemli bir bakış açısı sağlamaktadır.

2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuvarı, çalışmalar sonucunda elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve üniversitelerin belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı oluyor. URAP üniversiteleri değerlendirirken makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam doküman sayısı, doktora öğrencisi sayısı, doktora öğrencisi oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı ölçütlerini kullanıyor.

Buna göre, Ordu Üniversitesi “Devlet Üniversiteleri Genel Puan Tablosu” içindeki yerini 80. sıradan 75. sıraya yükseltti. “Üniversitelerin Alanlara Göre Sıralaması” tablosuna bakıldığında Ordu Üniversitesi Ziraat ve Veterinerlik alanında 2010-2011 yılları arasında 62. sırada yer alırken 2015-2016 yılları arasındaki yerini 57. sıraya yükseltti.

Üniversitemiz gerek son yıllarda diğer kurumlarla gerçekleştirdiği proje ve araştırma faaliyetlerindeki artışla gerekse BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) biriminin desteklediği proje sayılarındaki artışla birlikte,  akademik performansındaki ilerlemesini daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

URAP 2015 Alanların Üniversiteye Göre Sıralaması