ODÜ’de “Hallac-ı Mansur” Konferansı

21.04.2016

Üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Bilim, Kültür ve Sanat Kulübü tarafından “Bir Aşk Fedaisi Hallac-ı Mansur” konulu konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necip Fazıl Duru, Bilim, Kültür ve Sanat Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Abdullah Eren, Üniversitemizin akademik personelleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitimci - Yazar Aydın Hız konuşmasına Hallac-ı Mansur’un tasavvuf tarihimizin en ilginç şahıslarından biri olduğunu ifade ederek başladı. Hız, “Hallac-ı Mansur kendine münhasır bir takım özellikler barındırır. En başta ilahi duyuşlarını, manevi tecrübelerini kendisi dışındaki insanlarla ve çevresiyle en fazla paylaşan yani diliyle gönlü arasına perde koymamış biridir. Hallac-ı Mansur dünyaya ait hiçbir dünyevi duygusu olmadan sadece kendi duyuşlarını, manevi tecrübelerini bizimle açık seçik paylaştığını görürüz.” şeklinde konuştu.

Hız, Hallac-ı Mansur’un anlaşılması zor olan bir dil kullandığını daha çok kendisini sembollerle ifade ettiğini ve bu yüzden hayatı boyunca yanlış anlamalara maruz kaldığından bahsetti. Hız, konferansta 2014 yılında kaleme aldığı Hallac-ı Mansur’un hayatını konu alan ve Kültür Bakanlığı teşvik projesine uygun görülen “Aşk Kapını Ben Geldim” adlı kitabından da zaman zaman örnekler verdi. Konuşmasının sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Hız, kendisini dinleyen salondaki katılımcılara da teşekkür etti.

Konferans Bilim, Kültür ve Sanat Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Abdullah Eren’in Aydın Hız’a teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından sona erdi.