ODÜ Kütüphanelerinde Bilgiye Ulaşmak Artık Çok Kolay

19.02.2016

Üniversitemiz Akkuş Meslek Yüksekokulu Bilgi Yönetimi Programı öğrencileri, Fen Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi Kütüphanelerinde bulunan kitapların kataloglama işlemlerini tamamladı.

Kataloglama işleminde, Bilgi Yönetimi Programı öğrencileri tarafından kütüphanelerde hızlı ve güvenilir sistem kayıtları oluşturularak kullanıcıların kolaylıkla ulaşabilecekleri veri tabanları oluşturuldu. Aynı zamanda kataloglanan eserlerin fiziksel niteliklerinin veri tabanlarına girilmesiyle; etiketleme, barkodlama, eserlerin ilgili alanlarına yerleştirilmesi, çok sayıdaki olan eserin kullanım istatistiğine göre işlemden düşülmesi, eski kayıtların olması gereken şekle dönüştürülerek uluslararası formata çevrilmesi ve özel koleksiyonların kayıtlanması gibi işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkün oldu.

Akkuş Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Yazbahar Çetin danışmanlığında yürütülen çalışmada, Fen Edebiyat Fakültesi Kütüphanesinde 40 bin, İlahiyat Fakültesi Kütüphanesinde 4 bin 500 farklı dildeki kitap ve süreli yayının kataloglanması yapıldı.

Yapılan bu çalışma ile öğrenciler teoride öğrendikleri bilgileri pratiğe dökerek üniversitenin bilgi kaynaklarının sistemdeki erişimini kolaylaştırmak adına kütüphanelerimize önemli bir katkı sağladı. Bunların yanı sıra araştırmacıların birçoğuna diğer kütüphanelerde bulunmayan ve ulaşamadıkları kaynaklara erişim kolaylığı sağlandı. Aynı zamanda hem Ordu’dan hem de farklı illerden gelecek öğrencilerin ödünç isteklerine cevap verecek ve kontrolü sağlayacak uluslararası standartlarda bir hizmet başlatıldı.

Bu çalışmalarla birlikte, Sosyal Bilimler Enstitüsü arşiv düzenleme çalışmaları da tamamlanarak Enstitüde bulunan tezler açık erişime dahil edildi. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ise kataloglama çalışmaları hızla devam etmektedir.