Fair-Play Üniversiteler Kervanı ODÜ'de

21.11.2015

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Üniversitelerde Fair-Play felsefesinin yayılmasına yönelik olarak düzenlenen "Fair-Play Üniversite Kervanı" konferansı Üniversitemiz Morfoloji Binası Konferans Salonu'nda yapıldı.

Konferans öncesi Fair-Play Üniversiteler Kervanı kapsamında Altaş TV Günaydın Spor Programı Cumhuriyet Yerleşkesi'nde canlı yayın gerçekleştirdi. Yayının ilk konuğu ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ oldu. Üniversitenin gelişimi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ; "Üniversitemiz kısa zamanda %300-1000 arasında büyüme gerçekleştirdi. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'de rekor sayılabilecek işler yapıldı. Ordu Üniversitesi artık saygın üniversiteler arasına girmiş ve birçok uluslararası alanda da tanınan bir üniversite kimliğini kazanmış durumdadır" şeklinde konuştu. 2011-2012 yıllarından sonra çok ciddi kamulaştırmalar yapıldığını ifade eden Prof. Dr. YARILGAÇ, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yapılacağı alanın hazır olduğunu ve en kısa sürede Ordu halkının şehir hastanesine kavuşacağını belirtti. Prof. Dr. YARILGAÇ'ın konuşmasının ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyeleri ile de bir canlı yayın gerçekleştirildi. Yayında deneyim ve tecrübelerini anlatan komisyon üyeleri Fair-Play hakkında bilgiler verdi.

Yerleşke içerisinde gerçekleştirilen canlı yayından sonra, Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu ev sahipliğinde, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilen, "Fair-Play Üniversite Kervanı" adlı konferans, Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik NOYAN, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercüment ERDOĞAN başta olmak üzere akademisyen ve çok sayıda öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. Konferansa Avrupa Fair-Play Birliği (EFPM) Başkan Yardımcısı Erdoğan ARIPINAR, Türkiye Fair-Play Komisyonu Başkanı Murat ÖZBAY, komisyon üyelerinden Teoman GÜRAY, Semra DEMİRER, Haldun DOMAÇ ve Sevim GÜLLÜ ile Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Ahmet AYIK ve 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda 48 kiloda üçüncü olan ve Ordu'lu Hülya ŞENYURT konuşmacı olarak katıldı. Konferans başlamadan önce Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ ve Fair-Play Komisyonu Üyeleri tarafından Dünya Fair-Play Karikatür Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi.

"Fair-Play, Bir Yaşam Felsefesidir."

Avrupa Fair-Play Birliği (EFPM) Başkan Yardımcısı Erdoğan ARIPINAR,  geleceğin mimarı gençlere güzel bir gelecek bırakmak istediklerini, komite olarak 30 yıldan fazla bir süre ile Fair-Play'i anlatmaya çalıştıklarını dile getirerek;  "Düzenlediğimiz bu tür organizasyonlarla üniversitelerimizde geleceğin eğitimcilerinin bu anlamda bilinçlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Fair-Play ne demek? 'Fair-Play o anda Tanrı'nın sesini duymak' demek. İnsan o anda maddi manevi her şeyi unutur ve o yolun üzerinde yürürse Fair-Play'ı hak eder. Fair-Play sadece bir spor olayı değil bir yaşam felsefesidir. Karşıdan karşıya görmeyen bir adamı geçirmektir, ekmeğini bölüp komşunla yemektir. Bu konuda duyarlılık göstermeniz ve bu şekilde yaşamanızı temenni ederim" sözleri ile Fair-Play felsefesine açıklık getirdi.

"Ahlaklı Sporcu Fair-Play'ın Kendisidir."

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski güreşçi Ahmet AYIK ise konuşmasında Fair-Play'ın önemi üzerinde durdu. Doping yapmanın Fair-Play davranışının çok uzağında olduğunu belirten Ayık; "Ben köylü çocuğuyum, çayırlarda ve harmanlarda güreşerek bu günlere geldik. Antrenman yeri bulamazdık ancak mücadeleyi hiç bırakmadık. Fair-Playin herkesin yaşam tarzı olması gerekir. Benim de yaşamım Fair-Play olarak geçti.  Ahlaklı sporcu Fair-Play'ın kendisidir. Ata sporumuz olan güreşte zaman zaman doping olayları yaşandı. Ama genel olarak baktığımızda güreş dalı en az doping kullanan dal oldu. Ben her zaman söylüyorum doping yaparak mindere çıkıp şampiyon olmakla, birinin cebinden para çalmanın arasında fark yok. Bu nedenle ben hep dopinge karşı olmuşumdur. Bizim spor yaptığımız dönemde dopingin adı bile telaffuz edilmiyordu. Şimdilerde çok kullanılıyor, kesinlikle ve kesinlikle doğru bir şey değil. İşte bu noktada bilinçli kişiler tarafından bu sporculara, vatandaşlara Fair-Play'ı öğreteceğiz ve bu durumların önüne geçeceğiz ben buna inanıyorum" diyerek dopingin sporda yeri olmadığını vurguladı.

Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri BALTA ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercüment ERDOĞAN, Komisyon Üyelerine teşekkür belgelerini takdim etti. Konferans tüm öğrencilerin katıldığı fotoğraf çekimi ile son buldu.