YÖK'ün Düzenlediği "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü" Toplantısının İkincisi ODÜ'de Gerçekleştirildi.

06.08.2015

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tarafından ilki Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen ve ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bölgesel gelişmede Üniversitelerin rolünün değerlendirildiği "Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı Odaklı Değerlendirme Toplantısı"nın ikincisi Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti.

Üniversitemiz Rektörlük Binası Senato Salonu’nda Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ'ın başkanlığında başlayan Değerlendirme Toplantısı’na YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’nun yanı sıra Ordu Üniversitesi ile birlikte Adana Ahi Evran, Aksaray, Amasya, Bayburt, Bilecik, Bozok, bursa Teknik, Çankırı Karatekin, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Hitit, Karabük, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kastamonu, Kırklareli, Kilis 7 Aralık, Mehmet Akif Ersoy, Namık Kemal,  Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Osmaniye Korkut Ata, Recep Tayyip Erdoğan, Sinop, Uşak, Yalova Üniversitelerinin rektörleri katılım sağladı.

Ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejileri çerçevesinde ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik olarak hazırlanan “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” kapsamında üniversitelerin bulundukları bölgeye olan sosyal, ekonomik, kültürel, sportif ve bilimsel katkılarının değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ yaptı.  Konuşmasında Üniversitelerin misyonlarını tekrar gözden geçirerek tek tipten uzak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine ve bulundukları şehir ve bölgeler ile bütünleşmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. SARAÇ, Üniversiteler ile yapılan toplantılar sonrası Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği halinde sistematik bir değerlendirme sürecinin başlatılacağını ifade etti.

“Almış olduğumuz geri bildirimleri değerlendirdiğimizde, genel olarak üniversitelerimiz bölgenin sorunlarını iyi bir şekilde analiz edebiliyorlar, bu sorunlara ilişkin değişik faaliyetleri bulunuyor. Ancak bu faaliyetlerin etki analizi konusunda sınırlı bir değerlendirmeleri var ve bu kapsamda da geleceğe yönelik bu etkiyi arttırmaya yönelik girişimleri geliştirilmeli. Bununla ilgili olarak da üniversitelerimizin Yükseköğretim Kurulumuzdan beklentiler stratejik değil, günlük ihtiyaç ve istekler dâhilinde. Bu değerlendirmemiz bize bu konuda birlikte çok daha kapsamlı çalışmamızı gerektiğini gösteriyor. Bugün sizlerle yapacağımız toplantı öncesinde de, bu beş ana başlıkta toplantımızı gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce bildirmiştik ve bu kapsamda da bugün görüşüyor olacağız. Bu toplantılarımızın devamında Kalkınma Bakanlığımız ile de işbirliği dâhilinde özellikle şehir ve bölge üniversitelerimize yönelik olarak bulunduğu şehrin ve bölgenin kalkınması odaklı sistematik bir değerlendirme ve rekabet süreci başlatmak istiyoruz.“

Üniversitelerin Ülkemizin kalkınma hedefleri çerçevesinde başta bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşerek bölgenin iktisadi, sosyal ve beşeri kalkınmasında etkin rol alması ve bu amaçla gerekli stratejilerin belirlendiği toplantıda Ordu Üniversitesi’nin Ordu İline ve bölgeye olan katkıları değerlendirildi. Toplantıda, Ordu İli’nin ve bölgenin öncelikli sorunları ve gelişmeye açık yönleri, ODÜ’nün kurumsal misyon ve hedefleri çerçevesinde Ordu’nun gelişimine yönelik faaliyetleri ve bu faaliyetlerin Ordu ve bölge gelişimine olan katkıları, ODÜ’nün bölgenin gelişimine yönelik katkılarının arttırılması ve bu çerçevede yakın gelecekteki faaliyet planları ile bu planlar çerçevesinde Üniversitemizin YÖK’ten beklentileri ele alındı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ ise toplantının konu başlıkları çerçevesinde Ordu Üniversitesi’nin kurulduğundan bu yana göstermiş olduğu akademik ve fiziksel gelişiminin yanı sıra Ordu İline olan sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel olarak sağladığı katma değer ile Ordu Üniversitesi’nin üniversite şehir bütünleşmesi kapsamında gelecek dönemler için planlanan faaliyetlerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Yaklaşık 6 saat süren toplantı sonrası YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri ve 27 üniversitenin rektörleri rektörlük binasında verilen kokteylde bir araya geldiler.