Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Teşrif Ettiği DOKAP Eylem Planı Toplantısı'na Katıldı.

16.02.2015

"DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) Eylem Planı 2014-2018 Tanıtım Toplantısı”, "5. Olağan İl Kongresi" programlarına katılmak için Ordu'ya gelen Ahmet Davutoğlu'nu 19 Eylül Stadyum'unda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli; Ordu Milletvekilleri Fatih Han ÜNAL, İhsan ŞENER, Mustafa HAMARAT; Giresun Milletvekilleri Mehmet Geldi, Adem Tatlı; Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve çok sayıda il protokolünün katıldığı törene  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç da katıldı.

Karşılamanın ardından Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı” toplantısına  katılan  Başbakan Ahmet Davutoğlu, DOKAP Eylem Planı kapsamında bölgemizdeki illerde plan dönemlerinde yatırım programları aracılığıyla yaklaşık 10.4 milyar TL'ya kamu yatırım yapacaklarını belirtti. Ordu-Giresun Havaalanı'nı Mart ayı içerisinde tamamlayacaklarını, yaylaların "Yeşil Yol" ile birbirine bağlanacağını dile getirerek 2018'e kadar tamamlanacak olan çalışmaların yer aldığı eylem planında eğitimden sağlığa, kara ulaşımından hava ulaşımına, sosyal yardımlardan tarım ve hayvancılığa kadar pek çok alanda yeni yatırımlar ve geliştirmelerin yer aldığına değindi. Ayrıca bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını kaldıracak "makro ekonomik politikalar" uygulayacaklarını belirten Başkakan Davutoğlu, kent kalkınmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Üniversitelerin yaşam kalitesi ve memnuniyetini artıracak sosyal, sportif ve kültürel altyapıların geliştirileceği belirtilen toplantıda Ordu Üniversitesi'ne DOKAP Eylem Planı kapsamında Eğitim Fakültesi Uygulama Anaokulu ile Açık ve Kapalı Spor Tesislerinin yapılacağı açıklandı. Bölgenin yükseköğretim altyapısını güçlendirecek birçok çalışmanın da yapılacağını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu; Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon'daki öğrenciler için yurt sayısı ve kapasitesinin alternatif finansman modelleri de kullanarak artırılacağını ve bu kapsamda Ordu'ya 1200 kişilik, Artvin'e 500, Bayburt'a, 750, Giresun'a 1000, Rize'ye 1400, Samsun'a 4100, Trabzon'a 1790 kişilik olmak üzere toplamda 10.740 kişilik öğrenci yurdu yapılacağını ifade etti.

Son 12 yılda bölgemizde yaşanan eğitim alanındaki gelişmeleri sayan Başbakan Ahmet Davutoğlu; "İlköğretimde brüt okullaşma oranı yüzde 102'den yüzde 106,9'a, ortaöğretimde yüzde 55'den yüzde 110'a yükselmiş, derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 25'den 21'e, ortaöğretimde 31'den 23'e düşmüştür. Öğretmen sayısı ilköğretimde yüzde 6 artış göstererek 29,790'a ortaöğretimde ise yüzde 81 artışla 17.872'ye ulaşmıştır. 906 adedi 2013-2014 öğretim yılında olmak üzere 12.607 adet ek derslik açtık. Son 12 yılda bölgemizde 6'sı devlet, 2'si vakıf olmak üzere toplamda 8 adet üniversite kurulmuştur. Bu üniversitelere toplam 1,7 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Bu bölgemizdeki üniversitelerde 290.000 m2 kapalı alan inşa edildi. Üniversitelerde öğrenim gören öğrenci sayısı 65.104'ten 178.010'a ulaştı. 2002 yılında 1058'i öğretim üyesi olmak üzere toplamda 2667 öğretim elemanı görev yapmaktayken 2014 yılında bu rakam 3532'si öğretim üyesi olan 8438 öğretim elemanına çıkmıştır. Bölgedeki dört üniversitemizde merkezi araştırma laboratuvarı kurulmuş ve dört üniversitemizde de çalışmalara devam edilmektedir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ordu'ya gelmesinden memnuniyet duyduğunu belirten ve DOKAP Eylem Planının hayata geçirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç; eğitimden turizme, ulaştırmadan ticarete, tarımdan sağlık alanına kadar bölgemizde sunulacak hizmetlerin refah düzeyi yüksek bölgeler oluşturacağını ve bölgenin mevcut potansiyellerinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacağını belirterek hizmetlerin bölgemize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU, Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen  2014-2018 Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı toplantısının ardından, Durugöl Mahallesindeki Vali Kemal Yazıcıoğlu Spor Salonu’nda düzenlenen partisinin il kongresine katıldı. Başbakan DAVUTOĞLU, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyaretinin ardından karayoluyla Giresun’a hareket etti.