ODÜ, Deney Hayvanları Laboratuvarıyla Akademik ve Bilimsel Araştırmaların Önünü Açıyor.

16.10.2014

Üniversitemiz Tıp Fakültesi akademisyenlerinin tıp ve sağlık alanındaki bilimsel araştırmaları için kullanabileceği Deney Hayvanları Laboratuvarı hizmete açılıyor. Biyoistatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Çankaya'nın  başkanlığındaki kurul tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda 140 m2 alan üzerine yapımı tamamlanan ''Deney Hayvanları Laboratuarı'' için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden onay alındı.

Kasım ayı içerisinde faaliyetlerine başlaması planlanan Deney Hayvanları Laboratuarı'nda ülkemizin ve dünyanın sağlık sorunlarına bilim ve teknolojinin ışığında çağdaş ve uygulanabilir çözümler üreterek projeler geliştirmeyi amaç edinen ODÜ Tıp Fakültesi akademisyenleri, fare ve sıçan hayvan türleri üzerinde sağlık bilimleri başta olmak üzere alanlarıyla ilgili her türlü araştırma ve geliştirme çalışmalarını gerçekleştirebilecek.

Veteriner hekim odası, personel giyinme odası, karantina odası, yem ünitesi, deneylerin yürütüleceği gözlem odası (bakım-besleme), cerrahi müdahale odası, yıkama-kurutma ve dezenfektan odası olmak üzere toplam 7 bölümden oluşan Deney Hayvanları Laboratuvarı'nda 1 sorumlu veteriner hekim ile 1 hayvan bakıcısı görev yapacak.  Metabolik kafes ve normal kafes olmak üzere 3 adet raflı kafes setinin yer aldığı laboratuvarda ayrıca 2 adet cerrahi işlem masası, hayvan muayene masası, hayvan anestezi cihazı, hayvan tıraş makinesi, hassas hayvan terazisi, açık yara clamp kapama seti, infüzyon pompası, basınçlı yıkayıcı, çelik feeding set, kimyasal malzeme dolabı ve ısı-nem göstergesi yer alacak.

Fare ve rat (sıçan) hayvan türleri için üretim, tedarik ve araştırma uygulamalarının yürütüleceği Deney Hayvanları Laboratuvarı'nın açılış izniyle birlikte etik kurulu belgesini de almaya hak kazandığını söyleyen Kurul Başkanı Doç. Dr. Soner ÇANKAYA, hak kazanılan bu belge ile Üniversitemizin Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinin üzerinde çalışmak istediği diğer hayvan materyalleri için de onay verilebileceğini ifade ederek şunları kaydetti. ''Bu laboratuvar sayesinde Üniversitemizde hayvan araştırmalarının daha kolay ve yaygın şekilde yapılması gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca laboratuvarda yapılacak araştırma ve incelemeler sayesinde Üniversitemizin uluslararası yayınlardaki akademik makale ve yazıların, sayı ve niteliğinde hissedilir bir artış olması hedeflenmektedir.''