ODÜ Ünye İİBF'de Şenol YEĞİN'in sunumuyla “Yurt Dışında Girişimcilik ve Kariyer” Konulu Konferans Düzenlendi

27.05.2014

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda “Yurt Dışında Girişimcilik ve Kariyer” konulu konferans gerçekleştirildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Soma’da hayatlarını kaybeden maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan konferansa akademisyen ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Akademik danışmanlığını Doç. Dr. Gürol ÖZCÜRE'nin yaptığı Girişimcilik ve Kariyer Kulübü tarafından organize edilen konferansın konuşmacısı ise Almanya’da 20 yıl önce satın aldığı ve dünya çapında bir şirket haline getirdiği Spekon GmbH’ın sahibi ve Almanya’da en başarılı Türk İşadamı seçilen Ünyeli Şenol YEĞİN oldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Gürol ÖZCÜRE, girişimcilik ve kariyerin öğrenciler için önem arz ettiğini ve bu gibi etkinliklerle geleceğe daha güvenle bakabileceklerini belirtirken ardından kürsüye çıkan Şenol YEĞİN “Nitelikli emek olmadan başarının gelmeyeceğini” söyleyerek tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Ünye'ye dair anılarından ve bu ilçeye nasıl faydalı olunacağından da bahseden YEĞİN, fırsatların her yerde var olduğunu, başarıyı yakalamak için yapılan işin iyi bilinmesi ve girişimci ruha sahip olunması gerektiğini dile getirerek 180 yıllık bir geçmişe sahip olan şirketini ve meslek hayatındaki tecrübelerini şu şekilde anlattı:

“Almanya’da özelleştirmeden aldığımız şirketimizin açılması, geliştirilmesi gerekiyordu. 1996 yılında Ünye ile Almanya’da sahibi olduğum şirketin bulunduğu şehirdeki Belediye’yi kardeş şehir; bazı liseleri de kardeş lise olarak belirleyerek Ünye'ye faydalı olmaya da çalıştık. Doğu Almanya’da teknoloji olmadığı için oraya yaptığımız yatırım dolayısıyla şirketi çok ileriye götürdük. Onların düşünemediği gelişmeleri sağladık o bakımdan orada hem Türkiye’yi tanıttık hem de Ünyeli iş adamları olarak beğenildik.”

Sektör olarak Havacılık Savunma sanayinde teknik tekstil ürünlerinin büyük kısmını, tank çadırlarını ve paraşütlerini imal ettiklerini,  11 Eylül saldırısından sonra bizim gibi şirketler üzerinde birçok olumsuzlukların yaşandığını belirten Şenol YEĞİN, şunları dile getirdi:

“Dünyanın iki büyük uçak firması Buick ve Airbustır. Biz Airbus’un 170 izolasyon ürünlerini üretiyor ve dizaynını gerçekleştirerek uçağa takılması işlemlerini yerine getiriyorduk. Çalışanlarımız 225 kişiye yükselince işleri genişletmek istediğimizden ve içimizde var olan cesaretle Fransa’da Hamburg’ta değişik yerlerde işletmeler açtık. Ayrıca yeni teknoloji olan Airbus 380 uçaklarından 3-5 adet uçağın yapımını üstlendik. Yaşanan olumsuzluklara rağmen hiçbir zaman pes etmedik."

Almanya’da yaşayan Türk girişimcileri de değerlendiren Yeğin, Türklerden az kişinin kamu sektöründe yer aldığını, çoğunlukla esnaf olduklarını ve bulundukları bölgenin doğu bloğunda yer aldığını ve burada göçmenlerin istenmemesinden dolayı Türk işçi çalıştıramadıklarını belirtti. Konferanstan sonra öğrencilerin sorularını cevaplayan Şenol YEĞİN’e gerçekleştirdiği konuşma için teşekkür plaketi takdim edildi.