Güvenç Abdal Ocaklılarından Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ'a Ziyaret

24.04.2014

Güvenç Abdal Ocaklıları Derneği, Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ı makamında ziyaret ederek bir doktora tezi olarak ortaya çıkan Hacı Bektaş VELİ'nin dervişlerinden Güvenç ABDAL ile ilgili çalışmayı sundular.

Görüşmede Coşkun KÖKEL, Mustafa DAĞIDIR, ve Güvenç Abdal Derneği Yön. Kur. Üyesi Dursun Ali GÖKTEPE bulundu.

13. yy'dan itibaren Alevi-Bektaşi inancının temsil edilmeye başlandığı coğrafyalardan olan Karadeniz Bölgesi'nde Hacı Bektaş VELİ tarafından görevlendirilen Güvenç ABDAL hakkında hazırlanan çalışma 15 ilde yaklaşık 400 yerleşim birimindeki alan çalışmalarında mülakatlar yapılması, profesyonel ve bilimsel metotlarla bu mülakatların kayıt altına alınmasıyla Coşkun KÖKEL ve Mustafa DAĞIDIR tarafından gerçekleştirilmiş olup 2700 civarı klasörden oluşan alanındaki en önemli arşivlerden biri olarak ortaya çıkmıştır.

Diğer taraftan Başbakanlık Osmanlı arşivi, Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivi, Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü arşivi, Milli Kütüphane, İstanbul Müftülüğü meşiyyat arşivi ve alan çalışmaları ile tespit edilen tarihi belgeler belgebilim uzmanları tarafından okunup incelenerek farklı bilim disiplinlerinin ortak mesaisi ile tamamlandığı dile getirilmiştir.

Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtma Derneği’nin teknik, lojistik katkılarıyla tamamlanan çalışma sonunda Coşkun KÖKEL tarafından kaleme alınan Güvenç Abdal Ocaklıları adlı kitap çalışması alanında önemli bir prototip metin olma özelliği taşımakta olup Anadolu’da etkinliğe sahip inanç-dede ocakları üzerine ilk defa bu detay ve derinlikte bir analiz gerçekleştirildiği konusunda Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ'a bilgi aktardı.

Sekiz kapak ve dokuz ciltte toplanan Güvenç Abdal Ocaklıları adlı külliyatı Rektör YARILGAÇ'a sunan Coşkun KÖKEL, külliyatın Ordu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ne de hediye edilerek öğrencilerin de istifadelerine sunulmasını talep etti.

Rektör Prof. Dr. YARILGAÇ, böylesine uzun uğraşlar neticesinde ortaya çıkan bu nadide eserin okuyucularla buluşmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek ziyaretlerinden dolayı Güvenç Abdal Ocaklıları derneğine teşekkür etti.