Yükseköğretim'de Yeni Network Sistemleri Helsinki'de Masaya Yatırıldı

15.04.2014

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Finlandiya'da düzenlenen "4. EUNİS Rektörler Konferansı"na katıldı.

Türkiye'den Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 50 rektörün ve çok sayıda üst düzey yöneticinin katıldığı "Yükseköğretimde Yeni Dijital Çağ" ana temalı konferansta, yeni çağın eğitim alternatifi "Kitlesel Açık Online Kurslar", dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştirmeye yarayan "Bulut Teknolojileri", "Maliyetleri En Aza İndirmek İçin İşletmeler İle İşbirliği Gereksinimleri", "Kaynaklarla Rekabet" başlıkları altında "Yükseköğretimde Yeni Network Sistemleri" masaya yatırıldı.

Helsinki ve Aalto Üniversiteleri'nde 3-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen, IBM ve Microsoft gibi teknoloji dünyasının iki dev isminin sponsor olduğu konferansa Varşova Üniversitesi'nden Zbigniew MARCİNİAK, Fransa Numerique Üniversitesi'nden Catherine MONGENET, Avrupa Komisyon Eğitim Politikaları Sorumlusu Ricardo FERREİRA, UPM İspanya Genel Müdürü Javier UCEDA ve konusunda uzman birçok kişi katıldı.

Genel olarak toplumun teknolojiden beklentilerinin de görüşüldüğü konferansta üniversitelerdeki yeni paradigmalar, dijital dünyanın yeni değişim araçları, araştırma ve kurumsal işbirlikleri, üniversitelerle sağlanması gereken işbirlikleri, Yükseköğretimde kalite değerlendirmeleri ve teknolojiye etkisi, Microsoft'taki yeni çalışma dünyası üzerine konuşularak üniversiteler için yeni cihazlar ve hizmetler anlatılmış ve en iyi uygulamalarla eğitim sisteminde teknolojinin kullanımı hakkında bilgi verilmiştir.

EUNİS Başkanı Jan MADEY ve Aalto Üniversitesi BT Müdürü Pekka KAHKİPURO'nun kapanış konuşmasıyla sona eren konferansla ilgili olarak düşüncelerini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ şunlara değindi:

"Geleceğin üniversitelerinin inşa edilmesinde önemli bir rol oynayan Network sistemleri dünü iyileştirdiği gibi yarınların eğitim sistemine de ışık tutmaktadır. Bilgi ve iletişim toplumuna dönüşüm sürecinde yetkin ve nitelikli bireyler yetiştirmek için değişime uyum sağlamaya yönelik gerçekleşen bu konferansın, bizlere daha kaliteli bir eğitimin kapısını açacağı inancındayız. Yeni dijital sistemler hakkında bilgi aldığımız bu konferans çerçevesinde eğitimin ihtiyaç duyduğu teknolojilerin ve geliştirilmesi gereken içeriklerin daha iyi farkına vardık. Yaygın kullanımı olan bir ortamda eğitime elverişli bir dijital sistem geliştirmek için neler yapılabileceği ve yükseköğretimin yeni dijital çağa ayak uydurabilmesi adına düzenlenen bu konferans, teknoloji dünyasına olduğu kadar eğitim dünyamıza da yeni ve farklı bakış açıları kazandırmakta ve ufkumuzu genişletmektedir. Dolayısıyla böyle bir toplantıya ev sahipliği yapan Helsinki Üniversitesi ve Aalto Üniversitesi'ne ve emeği geçen tüm uzmanlara ve katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum."