2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Gerçekleştirildi

04.10.2018

2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle YÖK himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç’ın yanı sıra ilgili bakanlar, üniversite rektörleri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Zekai Tarakçı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Sadık Kılıç, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Necip Fazıl Duru, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Eren, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Taşçı, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Şermin Tağ Kalafatoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Bağdatlı, ilgili kurum başkanları, üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Törende gerçekleştirdiği konuşmasında YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, yüzyıllardan bu yana sömürülen birçok halkın ve ülkenin tek umudu olan Türkiye'nin, hakkın yanında durarak haksıza karşı verdiği bu mücadelede zafere ulaşması için devletimizin bütün kurumlarının Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde kenetlenmesi ve çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Bu düşünceden hareketle Yükseköğretim Kurulu olarak, geçtiğimiz son dört yılda ülkemizin önceliklerini ve bu alanlarda dünyadaki eğilimleri de dikkate alarak, birçok proje planladıklarını ve hayata geçirdiklerini hatırlatan YÖK Başkanı, "Cumhurbaşkanlığı sistemi, yükseköğretim sistemimize etkin, sağlıklı ve hızlı hareket edebilme kabiliyeti vermektedir. Yeni sistemin sunduğu imkanları yükseköğretim için bir fırsata dönüştürerek ‘Güçlü Türkiye' hedefini, daimi tekamül esaslı bir yükseköğretim sistemi inşa ederek desteklemeyi hedefliyoruz." ifadelerinde bulundu.

Son 20 yıldır pek çok ülkede üniversitelerin misyonlarına göre çeşitlenmesi sağlanmış olmasına ve "araştırma üniversitesi" kavramı yaygınlık kazanmasına rağmen ülkemiz "tek tip üniversite" anlayışını sürdürmekte olduğunu belirten YÖK Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben "Başkan olarak tayin edilişinizin akabinde, YÖK olarak sizin talimatınızla başlattığımız ve yasal süreçlerine öncülük ettiğimiz bir süreçle Türk yükseköğretimini, ihtisaslaşma ve misyon farklılaşması kavramları etrafında şekillendirmeye başladık ve ülkemizin araştırma üniversitelerini statik değil dinamik bir kurgu ile belirledik." ifadelerinde bulundu.

 İhtisaslaşmanın diğer ayağının da çoğu Anadolu'da yeni kurulan üniversiteleri rekabet ortamına sokarak Bölgesel Kalkınma odaklı üniversitelerin belirlenmesi olduğunu ve geçen sene 5 üniversitenin tarım, hayvancılık, jeotermal, tekstil, deri ve seramik gibi alanlarda faaliyetlerini yoğunlaştırarak bölgelerine katkı sağlamak için belirlendiğini hatırlatan Başkan Saraç, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi", "100/2000 YÖK Doktora Bursu Projesi", "Kalite Kurulunun oluşturulması" ve "Yükseköğretimde Uluslararasılaşma" başlıklı yükseköğretimde yapısal değişikliği gerçekleştirdiklerini belirttiği dört ana proje hakkında bilgiler verdi.

YÖK’ün  son dört yılda yeni ve yenilikçi bir rotaya girdiğini belirten Başkan Saraç,  Ülkemizin bilim ve eğitim hayatını; ihtisaslaşma, öncelikli alanlar, misyon farklılaşması, hedef odaklı uluslararasılaşma, dikey büyüme, bağımsız kalite kurulu, araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler gibi pek çok yeni kavramla tanıştırarak bu kavramlara hayat kazandırdık. Değişmek için değil değiştirmek için çalışıyoruz. Tek tip üniversite modelini değiştiriyoruz, öğretim üyesi ve öğrenci değişim şeklini değiştiriyoruz, bütün alanlara aynı değeri atfetmekle birlikte bazı alanları önceliklendiriyoruz, onlarca yıldır devam eden burs programlarını değiştiriyoruz, ulusal düzeyde açtığımız doktora programları ile doktora konseptini ve formatını değiştiriyoruz.” dedi.

Bugün yeni bir gün, önümüze yeni hedefler ve yeni başlıklar koyduk. Bu seneki başlığımız üniversitelerimizde dijital çağa ayak uydurmak için yeni bir dönüşüm ve bununla ilgili olarak bilgiye ulaşımda dünya üniversitelerinin de çalışmalarını dikkate alarak "açık erişim" çalışmaları olacaktır. Bütün öğrencilerimizin belli bir düzeyde dijital okur yazarlığı olsun istiyoruz. Dijitalleşmenin getirdiği imkanları yükseköğretimin pek çok alanında kullanmayı ve dijitalleşmenin gücünü toplumun her katmanına eriştirmeyi planlamaya başladık. Teknolojik bağımsızlığı gerçekleştirmek istiyoruz.

Bu yıl büyük bir proje ile üniversitelerimizde dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağız. Bu konuda da diğer projelerimiz gibi desteklerinizi her zaman hissedeceğimize eminim."

Cumhurbaşkanının liderliğinde ve desteğiyle; akademi camiamızın ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar yapacağına ve ülkemizin teknolojik bağımsızlık hamlesine ciddi destek sağlayacağına inandıklarını yineleyen YÖK Başkanı, "yükseköğretim kurumlarımızın; milletimizin değerlerine sahip çıkan, inancından güç alan, dünyaya açık, bilimin ışığı altında yürüyen vatanperver gençler yetiştirmek ve ülkemiz için koyduğunuz 2023 hedeflerine ulaşmak yolunda çalışacağını huzurlarınızda tekraren ifade etmek istiyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Yeni akademik yılın tüm akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğrencilerimizin okullarındaki dersleri dışında herhangi bir kurumdan ve kişiden özel destek almadan üniversiteye girebileceği bir sistemi tesis etmenin ve oturtmanın hedefleri olduğunu sözlerine ekledi.

Yükseköğrenim sistemimizin çok yüksek bir seviyede bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ülkemizin sınırlarını da aştık. 7 milyon 611 bin öğrencimiz bulunuyor. Geçen hafta Almanya'da sordum, ne kadar öğrenci var diye, 3 milyon dediler. Bizden nüfusları daha fazla. Onların öğrenci sayısı 3 bizde ise 8 milyona yakın. İlk 500'ün içinde iki üniversite değil, daha da artırmamız lazım. Hocalarımızdan biraz daha gayret. İnşallah çok sayıda üniversitelerimizle girip, adımızı oralara yazdıralım." ifadelerinde bulundu.

Dershane sisteminin ülkemizden tamamen kaldırıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık benim vatandaşım damdaki davarını, kolundaki bileziği satarak kurslara çocuklarını göndermekten kurtuldu. Paralel eğitim sistemlerine asla müsaade etmeyiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Önümüzdeki yıl kredi burs miktarını artırıyoruz"

Barınma sorunlarını gidermek için açılan yurtların yatak kapasitesinin 640 bini bulduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğrencilerimiz nedense hep burs istiyorlar. Krediye neden yaklaşmıyorsun? Bunun da sana avantajları var. Bunlar iş bulunca geri ödemek kaydıyla veriliyor. Öğrencilerimize buradan bir müjde vermek istiyorum. Kredi burs miktarını gelecek yıldan itibaren artıracağız. Burs miktarını lisansta 500 lira, yüksek lisans 1000, doktorada 1500 liraya yükselttik." sözlerini kaydetti.

Dijital Dönüşüm Ofisimizle, üniversitelerimizin ve özel sektörümüzün desteğiyle büyük bir teknoloji hamlesi başlatmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin tamamında kariyer merkezleri kurulacağını belirterek, "Üniversite öğrencilerine okula girdikleri ilk yıldan itibaren, kariyerleri konusunda rehberlik edecek bu merkezler reel sektörle iş birliği halinde faaliyet gösterecektir." dedi.

İnsan Kaynakları Ofisimiz aracılığıyla üniversite öğrencilerimizin geleceğini yakından ilgilendiren çalışmalar gerçekleştirmeyi planladıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede yapacakları ilk işlerden birinin yükseköğretimde "Yetenek Yönetimi" sistemine geçmek olduğunu vurguladı.

Üniversitelerimizden mezun olan en yetenekli öğrencilere çok özel kariyer fırsatları sunarak kamuda veya özel sektörde değerlendirilebilmelerini sağlayacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yabancı dil eğitimi konusunda merkezi bir standart oluşturmak istiyoruz. Bunun için üniversitelerin yabancı dil muafiyet ve yeterlilik sınavları, ÖSYM üzerinden merkezi olarak yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Saraç, tüm öğrenci arkadaşlarını temsilen Ankara, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar, Atılım, Ege, Fırat, Sabahattin Zaim Siirt ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden öğrenciler ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek takdiminde bulundu.

Çiçek takdiminin ardından üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilk kez hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" uygulaması kapsamında ödül töreni gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu.

2018 "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" kapsamında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından verilen "Bireysel Ödül"ler, Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde, ve Sağlık Bilimleri Kategorisinde sahiplerini buldu.

2018 "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen "Kurumsal Ödül"ler ise,Topluma Hizmet Ödülü,Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü, Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü ve Uluslararası İşbirliği Ödülü kategorilerinde sahiplerini buldu.

Ödül töreninin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, dinimizin bilime verdiği önemi gösteren ve anlamı "Allahü Teala tüm insanları ‘ilimlerinin artması için dua edip çalışmaya' çağırır" olan Ayet-i Kerime Hattı ile kendisinin hazırlamış olduğu, yazarı bilinen gerçek anlamda ilk Osmanlı Tarihi olan Âşık Paşazâde'nin "Osmanoğulları'nın Tarihi" adlı eseri hediye etti.

ODÜ Basın

 

Tarihi : 04-10-2018 08:35:57 / Düzenleme Tarihi :24-12-2018 09:14:43