2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gerçekleştirildi

2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gerçekleştirildi

“2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Akademik yıl açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkanının yanı sıra bakanlar, YÖK üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve bütün üniversite rektörleri ile öğrenciler katıldı. Törende Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan ile birlikte Fakülte dekanları da yer aldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, törende gerçekleştirdiği konuşmasında “Ülkemizin her ilinde bir üniversitenin kurulması, Türkiye’nin yükseköğretim kapasitesini genişletmiş ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrenci yükseköğretime erişebilmiştir. Ülkemizde son 20 yılda yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki düzenlemeler ile yükseköğretime ulaşımda kayda değer artışlar gerçekleştirilmiştir. Yükseköğretim Kurulu olarak, ortaöğretimlerini tamamlayan ve okumak isteyen gençlerimizin yükseköğretime erişiminin artırılması, şüphesiz öncelikli misyonlarımız arasında yer almaktadır.” diye konuştu.

Yükseköğretimde genişlemenin ve dolayısıyla erişimin artmasıyla birlikte üniversitede okuyan öğrencilerin sayısının da her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken YÖK Başkanı Özvar, Türkiye’de 25-34 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretim mezuniyet oranının sadece son 10 yıl içerisinde iki katı yükselerek yüzde 18’den yüzde 40’a çıktığını, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, yükseköğretime erişimde, OECD ortalamalarına çok yaklaştığının altını çizdi.

Türkiye yükseköğretim sistemindeki rekabeti artıracak ve farklı paydaşların taleplerine daha iyi cevaplar üretebilecek projeler geliştirdiklerini ifade eden YÖK Başkanı Özvar, ““2023 yılında yani Cumhuriyetin 100. yılında 100 Mükemmeliyet Projesini destekleyeceğiz. Bu projelere yükseköğretim kurumları, fakülteler, enstitüler, araştırma merkezleri veya bölümler gibi akademik birimlerin tamamı başvuru yapabilecekler. Böylece, farklı kurumsal kapasite ve altyapıya sahip yükseköğretim kurumları arasında çeşitli düzeylerde çok yönlü bir rekabet oluşacaktır. Bu projelerle hem farklı paydaş beklentilerine hızlı ve etkin cevap vermeyi hem de Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak çalışmaları yürüten birimleri desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gençlerin yüksek öğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirtti. Üniversitelerde 2002'de 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getiren Erdoğan, “20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45'e ulaştı. Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklarının altını çizdi. Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarla ilgili olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız." müjdesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödülleri" sahiplerine verildi.

-Haberin tamamı için tıkla-

Tarihi : 11-10-2022 09:36:34