Rektör Akdoğan, Ramazan Bereketi Programının Konuğu Oldu

Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan TV 52’de yayınlanan “Ramazan Bereketi” programına konuk olarak “İslamda Ahlak” konulu söyleşi gerçekleştirdi. 

Program sunucusu Muhammed Kılıç’ın sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Ahlak Sevgili Peygamberimizin de ifade ettiği çerçevede güzel huydur, iyi seciyedir. Ahlak,  insanın manevi dünyasına yerleşen öyle bir huy ve karakterdir ki kendiliğinden hayata yansır. İyiliği yapma kötülükten sakınma olarak tanımlayacağımız ahlak kişinin manevi dünyasına yerleşen insani, evrensel iyiliklerdir. Gazali’nin de ifade ettiği üzere ahlak, insanın iç dünyasında potansiyel olarak var olan duygu, düşünce halidir. Kişi hal ve hareketlerde bulunurken bir iş yaparken kendiliğinden ortaya çıkar. Dolayısıyla çocuklarımızı ve gençlerimizi iyilik, güzellik, hayır, sevap ve ahlaki dediğimiz özelliklerle yetiştirmemiz gerekmektedir.”dedi.

Rektör Akdoğan, “Bir Müslüman hayatını yaşarken Kur’an ona şekil vermeli,  onu yönlendirmeli ve kişi ilhamını oradan almalıdır. Peygamber Efendimizin de örneklerinden hareket ederek gerek bireysel gerek ailevi gerekse toplumsal yaşamda mutlaka ahlaki davranmak mümin olarak, olmazsa olmaz şiarımız olmalıdır. Kur’an-ı Kerim bizi iyiliğe, hayra, salih amele davet etmektedir. İman, ibadet ve salih amel Kur’an-ı Kerim’in defaatle ve hassasiyetle üzerinde durduğu çok önemli bir noktadır. Örneğin bir kişinin yoldaki bir taşı kaldırması salih ameldir, ahlaki bir davranıştır ama kişinin yola taş atması da gayri ahlakidir. Ahlakın kaynağı dindir. Dini öğütler, dini nasihatler, Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimizin hayatındaki o örnekler bize ahlakın nelerden ibaret olduğunu öğretmektedir.” diye konuştu.

ODÜ Basın 

Tarihi : 11-05-2021 11:17:20 / Düzenleme Tarihi :12-05-2021 11:10:07