Üniversitemizde “İstiklal Marşı’ndan Mehmet Akif’i Anlamak” Konulu Online Söyleşi Gerçekleştirildi

niversitemizde “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” kapsamında “İstiklal Marşı’ndan Mehmet Akif’i Anlamak” konulu online söyleşi gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş’ın konuk olarak katıldığı programın moderatörlüğü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sadullah Gülten tarafından yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Mehmet Akif Ersoy’a Göre İnsan, İslam ve Toplum” isimli çalışmasından söz ederek Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını yazdığı süreç hakkında bilgi verdi. Akdoğan, “İstiklal Marşı, Akif’in duygularını, düşüncelerini, vatan ve millet sevdasını anlama bakımından başlı başına ayrı ve yeterli hatta fazlasıyla manidar bir anlama sahiptir. Marş okunduğunda bu vatanın evlatlarına vatan, millet, bayrak, din vb. değerleri candan sevmeleri ve onları korumaları için gerekirse canlarını seve seve feda etme bilinci aşılamaktadır. İstiklal Marşı başlı başına milletimize ve onun evlatlarına bir mesaj vermektedir. Akif’in söylediği de değerlerimizin kıymetini bilmek, fedakarlık yapmak ve onları yaşatma idealinde olmaktır. Akif bu ülkenin sorunlarını kendine sorun edinmiş, bunlarla hemhal olmuş ülkesine ve milletine bağlı bir edebiyatçı, şairdir.  Bu bağlamda  Akif, Kurtuluş mücadelesinde insanları bilinçlendirme noktasında ülkenin çeşitli illerini gezerek halkın Milli Mücadele’ye katılmasını ve destek vermesini teşvik etmiş, insanları motive ederek bu davaya gönül vermelerini sağlamıştır. Milli Marşımız, imanın her türlü maddi şarta üstün olduğu fikrini ve hissini telkin eden muazzam bir şiir olarak karşımıza çıkmaktadır. Akif’in İstiklal Marşı’nın ilk kıtasından başlayarak dizeler arasında ortaya koyduğu duygu bağlantısı aziz milletimizin bağımsızlık şuurunun şiire yansımış halini göstermektedir. Milli Mücadele’de yüce milletimizin duyduğu heyecan, taşıdığı ümit ve imanı İstiklâl Marşı’ndan daha güzel dile getiren başka bir şiir yoktur. Akif’in milletimizin muhteşem mücadelesini anlattığı bu dizeler, bizlere ve gelecek nesillere yol göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş ise gerçekleştirdiği konuşmasında 100 yıl önce yazılan İstiklal Marşı’nın günümüzde üzerine ne inşa edildiğinin sorulması gerektiğinin sorulması gerektiğini belirtti. Aytaş, “Dünya milletlerinin şu anda kullandıkları marşların her birine bakıldığında hepsi bir insanın etrafında oluşmuş insanın ruhu, heyecanı ve arzusu ile şekillenmiş metinler olarak kalmış ve bu metinler sadece ortak bir söyleyişe aracılık etmişlerdir. Hiçbirisi şu anda bizim İstiklal Marşı’mız kadar milletin kendi ruhundan, heyecanından ortaya çıkmış bir metin değildir. Geçmişi bilmek geleceğe daha güvenle yürümektir. Toplumları bu bakımdan bilinçlendiren, geleceğin önemini geçmişle birlikte anlatan aydınlar topluma her zaman önder olmuşlar ve onları yönlendirmişler adeta toplumunun lokomotifi haline gelmişlerdir. Bu bağlamda Akif’i, dönemin aydınları içerisinde ayrı ve özel fonksiyona sahip bir kimlik olması bakımından bizim için sadece İstiklal Marşı’nın şairi değil aynı zamanda çok yönlü bir kimliğe sahip olması bakımından ve kişilik inşasında rol model olabilecek niteliklere sahip olmasından ötürü tanımak, anlamak, kavramak ve kendi ruhumuzda onun bu özelliklerini içselleştirmemiz gerekir.”dedi.

Online söyleşi soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

ODÜ Basın


Tarihi : 14-03-2021 08:03:36 / Düzenleme Tarihi :09-04-2021 21:25:06