Rektör Akdoğan, Altaş TV’de Yayınlanan “Murat Gürsoy ile Karadeniz Ekonomi” Programına Konuk Oldu

Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan Altaş TV’de yayınlanan “Murat Gürsoy ile Karadeniz Ekonomi” programına konuk olarak Ordu Üniversitesinin akademik ve fiziki gelişimi, üniversite hastanesi, üniversite-sanayi iş birliği ve uzaktan eğitim süreci ile ilgili pek çok soruyu yanıtladı.

Ordu Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmalardan bahseden Rektör Akdoğan, “Dünyanın gelişmiş ülkelerine baktığımızda eğitim, bilim, araştırma ve yenilikler ortaya koyma gibi pek çok konuda öne çıktıklarını görmekteyiz. Bizler de göreve geldiğimiz günden itibaren Üniversitemizi bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda ön plana çıkarmayı kendimize misyon edindik, bunun için de elimizden gelen her türlü çabayı göstermekteyiz. Ordu Üniversitesi olarak bizler, hasta olan bir vatandaşımızın bütün tıbbi tedavilerinin Ordu’da yapılarak çevre illere olan bağımlılığın azalmasını arzu etmekteyiz. Ordu halkının sağlık sorunlarının çözülmesi ve hastane probleminin halledilmesi için daha modern, gelişmiş teknolojilerle donatılmış, hekim sayısının yeterli olduğu bir hastanenin yapılması gerekliliği herkesin ortak düşüncesidir. Daha önce de ihtiyaç duyulduğu takdirde ikinci bir alternatif olarak Üniversitemize ait 208 dönümlük arazinin müsait olduğunu ifade etmiştim. Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırım Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ile sürdürülen çalışmalar kapsamında hastane için tahsis edilecek alanda incelemeler yaparak arazinin uygunluk durumu ve mevcut durum hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Bununla birlikte hastanenin yanına Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri için derslik, laboratuvar ve çalışma odalarının bulunacağı bir Morfoloji binası projesinin dahil edilmesi amacıyla Üniversitemiz Yönetim Kurulu ile aldığımız karar doğrultusunda 42 dönümlük ek yer tahsisi gerçekleştirdik. Tahsis edilen arazi üzerinde toplam kapalı alanı 22 bin 300 metrekare olan morfoloji binası, hastane projesi kapsamında inşa edilmesi planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Diş Hekimliği Fakültesinde Engelli ve Dental Tomografi Ünitelerinin açılışının gerçekleştirildiğini, bunula birlikte yakın zamanda Cumhuriyet Yerleşkesi içerisinde Aile Sağlığı Merkezinin faaliyete geçeceğini belirten Rektör Akdoğan, “Hizmete açtığımız Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesi Ordu ili ve komşu illerden gelen öncelikli olarak engelli bireylerin diş tedavileri olmak üzere genel anestezi gerektirecek çene ameliyatları ve diş tedavisi korkusu olan hastaların tedavilerini de bu klinikte yapılabilecektir. Bununla birlikte Cumhuriyet Yerleşkesinde Aile Sağlığı Merkezini yakın zamanda faaliyete geçireceğiz. İlk etapta Üniversitemiz personeli ile öğrencilerine hizmet verecek olan Aile Sağlığı Merkezi’nde her türlü hastalığın tanısı, ilaç, pansuman, tahlil ve kardiyolojik değerlendirmeler yapılabilecektir.

Pandemi döneminde Ordu Üniversitesinin uzaktan eğitim süreci ile bilgi veren Rektör Akdoğan, “Yaşadığımız pandemi sürecinin öğrencilerimizin eğitim hayatına olan etkilerini minimal düzeye indirmek için yükseköğretim kurumları olarak elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti gösterdik ve göstermeye devam etmekteyiz. Ordu Üniversitesi olarak eğitim öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması için hızlı bir şekilde gerekli alt yapı, donanım ve bilişim sistemleri ile ilgili hazırlıklarımızı yaparak 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi uzaktan eğitim sürecini toplamda 47 bin 718 oturumda canlı ders ve öğrencilerimizin yüzde 95,2 oranında katılımı ile sorunsuz bir şekilde tamamladık. İstatistiklere bakıldığında Üniversitemizin bilişim alt yapısının uzaktan eğitime uygun olduğu açık bir şekilde görülmektedir.” dedi.

Ordu Üniversitesinde araştırma-geliştirme olanaklarının artırılması, bilim ve teknolojide yetkinlik kazanılması ve bu yetkinliğin ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine yönelik çalışmalara devam edildiğini ifade eden Rektör Akdoğan, “Akademik yeterliliğinin yanı sıra bölgesine sağladığı katma değerle öne çıkan Üniversitemiz, bünyesinde bulunan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin yanı sıra dışarıdan destekli araştırma projeleri kapsamında TÜBİTAK, SAN-TEZ, DOKAP, AB Fonları, KEİK ve özel anlaşmalarla üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik projeler üretmektedir. Bununla birlikte, akademik çalışmalar için önemli bir referans kaynağı olan ve üniversitelerin hangi düzeyde bilim üretebildiklerini gösteren URAP 2020-2021 sonuçlarına göre Türkiye’deki 166 üniversite arasında 83’üncü, 110 devlet üniversitesi arasında 70’inci, 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite içerisinde ise 25'inci sırada yer alan Üniversitemiz yerini her geçen dönem üst sıralara taşımaya devam etmektedir. Ayrıca bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulmasını ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılmasını, her açıdan tartışılmasını temel görevlerinden biri edinen Ordu Üniversitesinde fındık başta olmak üzere kivi, karayemiş üzerinde nitelikli bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte bölgenin ekolojisine uygun ve bölge açısından daha yüksek ekonomik değere sahip olan diğer tarımsal ürünlerin yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıların ıslahı, işlenmesi konusundaki çalışmalar ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülmektedir. Bilim insanları tarafından ileriye atılacak her adım ülkelerin kalkınmasında ve güçlenmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır.” şeklinde konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliğine yönelik açıklamalarda bulunan Rektör Akdoğan, “Ordu Üniversitesi olarak bizim hedeflerimiz bundan sonraki süreçte yerelden ulusala, ulusaldan küresele geçmek; teoriyi uygulamaya dönüştürmek; diğer kurumlarla iş birliği içerisinde toplumu kalkındırmaya yönelik hizmetler sunarak yeni nesil üniversiteler arasındaki yerimizi almaya çalışmaktır. Kendi teknolojisini üretebilen bir ülke olabilmek için öncü teknoloji ve yenilik merkezlerine muhakkak sahip olmamız gerekmektedir. Etkin ve sürdürülebilir bir üniversite – sanayi iş birliği için somut bir ara yüz olmak, bölge içerisinde yatırım iklimini sürekli iyileştirerek girişimciler ve yenilikçi teknolojiler için yeni yatırım fırsatları için kümelenme çalışmaları yapmak ve nitelikli iş imkanları sunarak araştırmacı ve kaliteli işgücünü bölgeye çekmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Temel görevi araştırma ve eğitim olan üniversitelerin; meydana getirdiği, muhafaza ettiği ve paylaştığı bilgiyi topluma faydalı hale getirmek istenildiğinde, bilgiyi uygulamalı bir biçimde kullanıp ürüne dönüştüren sanayi ile iş birliği yapması gerekmektedir. Bu bağlamda Üniversitemiz, başta bölgenin simgesi haline gelmiş fındık olmak üzere pek çok bölgesel ürün üzerinde yapılan çalışmalara devam ederken yeni araştırma alanları ile bölgeye ve ülkeye daha fazla artı değer sağlayarak teknolojik ürünleri ve bunların geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaparak ülke ekonomisine daha faydalı olmayı ilke edinmektedir.” dedi.

Yayının tamamını izlemek için: 

https://youtu.be/nRJEFTROKI8 

ODÜ Basın

Tarihi : 28-01-2021 11:15:45 / Düzenleme Tarihi :28-01-2021 12:52:50