Yükseköğretim Kurulu Tarafından, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi'ne İlişkin Basın Açıklaması

Üniversitemiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemine İlişkin Senato Kararı 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Üniversitemiz akademik birimlerinde eğitim-öğretim sürecinin ne şekilde yapılacağı görüşülerek aşağıda belirtilen kararların alınmasına, kararın gereği için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne ve tüm akademik ve idari birimlere iletilmesine, toplantıya katılanların oy birliği ile karar verildi. 1. 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında, pedagojik formasyon sertifika programı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim verilmekte olan programlarda, derslerin teorik kısmı uzaktan öğretim (online) ile yapılacaktır. 2. Üniversitemizde uygulamalı eğitimin verilmekte olduğu; • Tıp Fakültesi’nin 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin, • Diş Hekimliği Fakültesi’nin 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin, • Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencileri ve Sağlık Yönetimi Bölümü 4. sınıf öğrencileri ile Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri ve İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencilerin (Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği madde 12), • Öğretmenlik Uygulaması dersi alan öğrencilerin, • Mezun duruma gelmiş ve stajı eksik kalmış olan ön lisans ve lisans programı öğrencilerinin, kayıtlı oldukları programın müfredatında yer alan zorunlu stajlarını (Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği madde 12) ilgili işyerlerinde, Uygulamalı eğitimlerini yüz yüze mahallinde yapacaklardır. İkinci maddenin açıklaması: Bilindiği üzere yükseköğretim sistemimizde bazı dersler, teori ve uygulama (laboratuvar, atölye, saha vb.) diye kendi içinde iki kısımdan ibarettir; teori ve uygulamanın toplamı dersin toplam kredisini oluşturur. Bu şekildeki derslerin teorik kısmı uzaktan öğretim yöntemi ile yapılacaktır. Derslere ait uygulama kısmı ise bu yılın Nisan ayından sonraya bırakılacaktır. Uzaktan öğretimin Nisan ayından sonra da devam etmesi halinde bu şekildeki uygulamalar, yükseköğretim kurumunun yetkili kurullarının alacağı karar ile yaz döneminde yapılabileceği gibi bir sonraki eğitim ve öğretim dönemine de ertelenebilecek veya uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanabilecektir. (Dersler uzaktan eğitim süresince haftalık ders saati kadar teorik olarak anlatılacak olup, yüz yüze eğitime geçildikten sonra uygulama eksiklikleri giderilecektir.) 3. Özel Öğrencilik tanımına giren; a. Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak veya birinci derece yakınları deprem bölgesindeki illerde ikamet edip deprem bölgesi dışındaki illerde bulunan üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak, b. “Yükseköğretim Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği” kapsamındaki programlarda (2. maddede belirtilen öğrenciler) kayıtlı öğrenci olmak, Yukarıdaki 3. maddenin a ve b bentlerinde yer alan şartları aynı anda sağlayan öğrenciler, üç (3) hafta içinde başvurmaları halinde uygulamalı derslerini üniversitemizden özel öğrenci olarak alabilecektir. 4. Talep eden öğrencilerimiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında azami öğrenim süresinden sayılmamak üzere kayıt dondurabileceklerdir. 5. Uzaktan öğretim (online) kararının 2023 yılı Nisan ayı başında yeniden gözden geçirilerek şartların elverişli hale gelmesi durumunda Yükseköğretim Kurulunun kararları doğrultusunda harmanlanmış (hibrit) eğitim-öğretim usulleri yeniden değerlendirmeye alınacaktır. 6. Uzaktan öğretim (online) ile yapılacak olan dersler aşağıda belirtilen uygulama ilkelerine göre yapılacaktır. Uygulama İlkeleri • Canlı dersler, ilan edilen ders programına göre düzenli olarak işlenir. Uzaktan öğretim (online) yoluyla yürütülecek derslerin, ilgili birimlerin kurullarında karara bağlanan ders programına uygun olarak işlenmesi esastır. • Gerçekleştirilecek olan canlı derslerin (görüntü ve ses) kayıtları sistem üzerinde otomatik olarak yapılır ve bu kayıt hiçbir şekilde engellenmemelidir. • Canlı derslerde uygulanacak olan süre, örgün eğitimdeki her bir ders saati için en az 20 dakika olmalıdır. 20 dakika dolmaması halinde sistem tarafından ders yetersiz kabul edilecektir. Derslerde ara verilmesi halinde sistemin meşgul edilmemesi için oturum sonlandırılmalı ve sonra yeniden giriş sağlanarak devam ettirilmelidir. En fazla aralıksız ders süresi 3 ders saati kadar olabilir. • Öğretim elemanlarının, uzaktan öğretim (online) sistemindeki ders birleştirme talepleri ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararı yazısı ile yapılabilir. • Uzaktan öğretim (online) ile verilen derslere öğrencilerin devam zorunluluğu bulunmamaktadır. • Derse öğrenci katılımı olmasa dahi öğretim elemanlarınca ders anlatılır ve kayda alınır. • Uzaktan öğretim (online) sürecinde öğrenciler tüm resmi taleplerini ilgili makama, üzerinde tarih, aktif cep telefonu yazılı ve kendi el yazısı ile yazılmış mavi kalemle imzalanmış dilekçenin resmini dijital imkanlar (e-posta vb. ) kullanarak ilgililere zamanında ulaştırmalıdırlar ve ilgili belgeler birimlerce dosyalanmalıdır. Uzaktan öğretim (online) verilen derslerin sınavlarına ilişkin detaylara daha sonra karar verilecektir.

Tarihi : 21-02-2023 19:55:27 / Düzenleme Tarihi :22-02-2023 11:32:47