Rektör Yarılgaç “IMAGINARY Matematikle Hayal Kurmak” İsimli Sergiyi Gezdi

25.05.2018

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji binası fuaye alanında yer alan “IMAGINARY Matematikle Hayal Kurmak” isimli sergiyi gezdi.

Almanya Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen daha sonra İngiltere ve Fransa’nın da içinde bulunduğu 60’ı aşkın ülkede düzenlenen, Cahit Arf’ın kurmuş olduğu Türk Matematik Derneği aracılığıyla da Türkiye'de çeşitli yerlerde düzenlenen “IMAGINARY Matematikle Hayal Kurmak” isimli sergi, Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personeliyle buluştu.

Sergide uluslararası matematikçiler ve sanatçılar tarafından oluşturulmuş şekillerin yüksek çözünürlüklü baskıları ve 3 boyutlu figürleri sergilenirken, Türkçe altyazılı “Dimensions” (Boyutlar) ve “Chaos” (Kaos) filmleri de katılımcılara izlettirilerek matematiğin büyülü dünyasının anlatılması amaçlandı. Toplumun genelinde matematiği sevdirmek ve matematiğin yaşamın her alanında önemli bir bilim olduğunun mesajının verilmek istendiği sergide, iki büyük dokunmatik ekranda cebirsel yüzeyleri hesaplayan Surfer programı ile yüzey şekli ve formül arasındaki ilişki hakkında deneyim kazanan, basit denklemler yazarak estetik şekiller ve kendi matematik objelerini oluşturabilme fırsatı yakalayan katılımcılar, Cinderella programıyla da simülasyon, düzensizlik ve simetri gibi konuları eğlenceli bir yolla öğrenme imkanı elde etti. Mornaments programıyla ise katılımcılar, simetrik motifler oluşturarak bu motiflerin geometrik özelliklerini keşfetme şansı yakaladı. Ayrıca sergide öğrenciler için hazırlanmış zeka soruları ve tahta bloklarla çözümün yapılabileceği çeşitli sorular da yer aldı.

Sergi hakkında açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, ”Amacı matematiği sevdirmek olan ve ülkemizin çeşitli yerlerinde açılan bu sergiyle ilgili olarak şu ana kadar olumlu izlenimler almış bulunmaktayız.  Bu tür sergiler hangi amaçla hazırlanmış ya da toplumla buluşturulmuş olursa olsun fikirlerin geniş kitlelere ulaşmasında kullanılan önemli araçların başında gelmektedir. Hepimiz biliyoruz ki matematik ilmi, temel bilimlerin kapısıdır;  bütün bilimlerde matematik en temel unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda toplum olarak matematik ile ilgili sıkıntılarımızı çözebildiğimiz ve hayatın değişik alanlarına uyguladığımız takdirde çok daha müreffeh bir toplum olacağımız görülmektedir. Bu vesileyle serginin oluşturulmasında ve kurumumuz bünyesinde sergilenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.