ODÜ, Denizcilik Eğitimi Konsey (DEK) Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

17.05.2018

Üniversitemiz Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, denizcilik alanında faaliyet gösteren fakültelerin Dekanları ve ilgili bölümlerin Öğretim Üyelerinden oluşan Denizcilik Eğitimi Konsey (DEK) Toplantısı'nın 15'incisine ev sahipliği yaptı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Seminer Salonu'nda düzenlenen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç,  DEK Başkanı Prof. Dr. Ersan Başer, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Tokur, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanı Cem Erdem katıldı.

Türkiye’den 10 Üniversite ODÜ’de Buluştu

Eğitim, öğretim, araştırma, toplum hizmetleri etkinliklerini ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürmek, üye kurumlar arasında işbirliğini sağlamak, ilgili alanda Üniversitelerarası Kurul’a görüş bildirmek, denizcilik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de denizcilik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak ve Türk denizcilik eğitimini bilimsel kriterlere göre üst düzey noktalara çıkarmak amacıyla gerekli faaliyetlerde bulunma misyonunu üstlenen Denizcilik Eğitimi Konsey (DEK)’in Ordu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantısına Türkiye’nin önemli üniversitelerinden denizcilik alanında faaliyet gösteren Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Piri Reis Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakülteleri, İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakülteleri ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu katılırken T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın temsilcileri ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası da toplantıda yer aldı.

Toplantıda dernek kurulma çalışmalarının yapılması, “Denizcilik Eğitimi Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği”  tüzüğünün son halinin verilmesi, denizcilik alanındaki doçentlik alanlarının son durumu, yeni doçentlik anabilim dallarının açılmasına ilişkin YÖK ile görüşülmesi, ECDIS ve BRM sertifikalarının gemiadamı cüzdanına işlenmesi ve gemilerde enerji verimliliği konuları da ayrıntılı olarak ele alındı. Bir sonraki DEK toplantısının 2019 yılı içerisinde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde yapılması oy birliği ile kabul edildi.

Rektör Yarılgaç: “Türk Denizciliğini Standartların Üzerine Taşımak Üniversitelerin Kurumsal Kimliğinin Gereğidir”

Eğitim Konseyi Toplantısı’nda bir konuşma gerçekleştirerek konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Üniversitesinin Denizcilik Eğitimi açısından çok kısa bir zamanda oldukça ileri seviyelere geldiklerini, Bakanlık tarafından yapılan denetlemeler sonucu yönetim düzeyinde Uzakyol Vardiya zabiti/Kaptan ehliyeti verebildiklerini ve denizcilik eğitiminde önemli bir sorumluluğu üstlendiklerinin bilincinde olduklarını belirterek böyle bir toplantının Ordu Üniversitesinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Yarılgaç, “Denizcilik eğitim konseyi, kurulduğundan bu yana denizcilik eğitimine önemli katkılar sağlamakta; eğitim, öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerinin ulusal ve uluslararası standartlarda sürdürülmesini mümkün hale getirmek, üye kurumlar arasında işbirliğini koordine etmek, ilgili alanda üniversitelerarası kurula görüş bildirmek,  denizcilik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye’de denizcilik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, yükseköğrenim düzeyinde Türk denizcilik eğitimini bilimsel kriterlere göre layık olduğu seviyeye ulaşması için gerekli faaliyetlerde bulunmaktadır. Ülkemiz denizcilik sektörü bağlamında dünyaya gemi adamı sağlayan ülkeler arasında üst sıralarda yer almakta, bu sebeple kurumlarımızın ve ilgili paydaşların da bugünü değil geleceği ve küresel gelişmeleri takip ederek planlama yapması gerekmektedir. Bununla birlikte ülkemizde verilen denizcilik eğitiminin kalitesinin ve eğitim kurumlarındaki imkân ve kabiliyetlerin artırılması sayısal olarak gemi adamı sayısının arttırılmasından daha elzem bir husus olarak değerlendirilmelidir. Üniversitemiz kurum olarak konunun bilincinde ve denizcilik eğitiminin önemini bilerek çalışmalar yürütmektedir. Saha araştırmalarından elde edilen bilimsel veriler ışığında çalışmalar ortaya koyarak Türk denizciliğini standartların üzerine taşımak, bilgi merkezleri olan üniversitelerin kurumsal kimliğinin gereğidir. Bu bağlamda bütün kurum ve kuruluşlarımızla ortaklaşa hareket ederek elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve çalışmalar sürdürmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere ve denizcilik eğitimine katkılarından dolayı Denizcilik Eğitim Konseyine teşekkür ediyor, Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu toplantıda alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.