Rektör Yarılgaç, Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi’ne Katıldı

9.05.2018

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Konya’da düzenlenen “Uluslararası Yeşil Başkentler Kongre”sine katıldı. “Eğitim ve Şehir” konulu ikinci oturumun başkanlığını yapmış olduğu kongrede  Rektör Yarılgaç, “Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Yeşil Alan Bitkisel Tasarımı” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

“Uluslararası Yeşil Başkentler Kongre”sinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş başta olmak üzere, yurt içi ve yurt dışından temsilciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

48 ülkeden 70'i yabancı olmak üzere 588 katılımcı ve 41 oturumda toplamda 286 sunumun gerçekleştirilmekte olduğu kongrede İklim Değişikliği, Sürdürülebilir Yerel Ulaşım, Kentsel Yeşil Alan, Sürdürülebilir Arazi Kullanımı, Doğa ve Biyolojik Çeşitlilik, Çevre Eko Yenilik ve Sürdürülebilir İstihdam, Enerji Verimliliği, Entegre Çevre Yönetimi ile Huzur ve Şehir konularında bildiri sunumları gerçekleştirildi.

Kongrede 2006 yılından 2018’e kadar kurumumuz ana yerleşkesi içerisindeki alt yapı ve yeşil alan çalışmaları ile ilgili olarak “Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Yerleşkesi Yeşil Alan Bitkisel Tasarımı” konulu bir sunum gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Yürüttüğü çalışmalarla şehrine ve bölgesine rehberlik eden Üniversitemiz, Cumhuriyet Yerleşkesi içerinde gerçekleştirdiğimiz alt yapı ve peyzaj faaliyetleriyle bütün paydaşlarına yol göstermektedir. Süreç içerisinde yerleşkemizde yaptığımız yeşil alan çalışmalarının kayıt altına alınmakta ve mevcut kayıtlar baz alınarak ileriye dönük planlamalar yapılmaktadır. Kampüs alanına dikilen ağaçların çeşidinden türüne ve adedine, türlerin seçim sürecinden dikilmesine kadar hepsiyle ilgili olarak ekibimiz tarafından titiz çalışmalar yürütülmektedir. Mevcut alanlara dikilmesi için özellikle belli türlerin seçilmesinin ana gayesi ise bir koleksiyon bahçesi, rekreasyon alanı oluşturmak ve kampüs alanının bölgede yetişebilen türlerle donatılmasını sağlamaktır. Üniversitemiz ana yerleşkesi içerisinde yer alması uygun görülen türlerin tamamı Ordu ekolojisinde rahatlıkla yetişebilmektedir. Bu bağlamda yürütülen çalışmalar kapsamında ekibimiz tarafından yerleşkemiz içerisindeki beton yapılar yer yer ortadan kaldırılarak temizlenen bu bölgelere özel topraklar aktarılmış ve sahadaki ağaçların daha rahat büyüyebilmesi için uygun ortamlar oluşturulmuştur. Üniversitemiz yönetiminin uzun ve gayretli çalışmaları neticesinde yerleşkemiz içerisine binlerce bitki dikilerek yeşilini koruyan, şehirle bütünleşmiş, kampüs çizgisini kaybetmeyen, her türlü ihtiyaca cevap verebilen bir üniversite çizgisi ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda mevcut yeşil alanların estetik anlamda değer kazanması ve mevsimsel değişimlerin hesaplanarak buna uygun bitki türlerinin kampüs alanlarında hayat bulmasına yönelik bu ve benzeri çalışmalar hem Üniversitemiz hem de şehrimiz için nezih bir mekânların oluşmasını sağlamaktadır. Kendi yatırım bütçemizden karşılayarak Üniversitemiz bünyesine kattığımız kampüs alanında estetik ve fonksiyonel özellikleri ile öne çıkan bitkilerin dikim çalışmalarına ve yeşil alan miktarını artırmaya yönelik faaliyetlere hız kesmeden devam edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Yapılan sunum sonrası Rektör Yarılgaç’a,  ismine özel olarak Tavusbaba Koruluğu’nda  100 adet fidan dikiminin gerçekleştirildiğini gösteren belge takdim edildi.

Türkiye’de ve dünyadaki yeşil, çevreci gelişmelerin masaya yatırıldığı estetik, teknik ve sosyal konuların ele alındığı “Uluslararası Yeşil Başkentler Kongre”si 11 Mayıs 2018 tarihinde sona erecek.