Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ın 18 Mart Çanakkale Zaferi 103. Yıldönümü Mesajı

Dünya tarihinde siyasi açıdan bir dönüm noktası olan Çanakkale Savaşları, vatan topraklarını savunmak için topyekûn mücadele eden necip milletimizin istikbali, istiklali uğruna ortaya koyduğu kararlılığın anlaşılması bakımından önemli ve anlamlı bir gündür.

Çanakkale, paylaşılmak ve tarihten silinmek istenen bir cihan imparatorluğu içinden kahraman bir milletin varlığını bütün dünyaya ispat ettiği, tarihte eşine rastlanamayacak kadar muhteşem bir milli duygu, milli inanç, istiklâl, kahramanlık ve milli şahlanışın başlangıç noktasıdır. Milli Mücadele’nin ateşinin ilk yakıldığı Çanakkale Zaferleriyle milletimiz; vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız, sahip olduğu yüksek ahlâk ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale Savaşlarında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşında bir hukuku olduğunu tüm insanlığa göstermiştir.

Tarihimizin en şerefli sayfalarını oluşturan ve binlerce şehidimizin kanıyla yazılan bu kahramanlık destanının altında güçlü bir iman ile yoğrulmuş milletine bağlılık, hürriyet tutkusu, vatan aşkı ve büyük millet olmanın şuuru yatmaktadır. Vatanı ve istiklali için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan aziz milletimiz, tarih boyunca gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmış, canı pahasına verdiği mücadelelerle başka milletlere de daima emsal teşkil etmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünde gösterdikleri eşsiz mücadelenin bilinciyle, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.