Rektör Yarılgaç’ın 12 Mart İstiklâl Marşı Kabul Günü Mesajı

“Kahramanlık, necip milletimizin en büyük hasletlerinden biridir.”

İnsanları bir araya getirerek millet olma bilincini sağlayan unsurlar bireyleri ve toplulukları birbirine bağlayan, bir arada tutan ve dayanışmalarını sağlayan somut veya soyut değerlerdir. Kan ve barut kokuları içinde, cephelerden top sesleri gelirken, marşı dinleyenlerin tenlerine barut kokusu sinmişken, tüm millet varlıkla yokluk arasındaki çizgide büyük bir gerilim yaşamaktayken yazılan İstiklal Marşı da zaferleri, fedakârlıkları, acı olayları, hayalleri ve milletin ideallerini içinde barındırması yönüyle milletin yaşantılarından, ortak paydalarından doğmuş, millet olma bilincini en derin şekliyle hissettiren en önemli değerlerden birisidir. İstiklal Marşı aziz milletimizin bütün değerlerini, yüceliklerini, güzelliklerini dile getiren, milletin yaşama gayesini tespit ve ilan eden bir bildiridir.

Millî marşların bir diğer özelliği içinden çıktığı milletin yaşadığı olağanüstü bir hali yansıtmasıdır. İstiklâl Marşının yazıldığı yıllar Millî Mücadelenin en kritik aylarıdır. Aziz milletimiz bu günlerde endişe, ümit, ümitsizlik, zafer ve sevinç duygularını, heyecanlarını arka arkaya ve birbirine karışmış halde yaşıyordu. İşte İstiklâl Marşında bu duygular çok güzel yansıtılmıştır. Bu manzume ile Türk milleti var olma imanını, azmini ve iradesini yeniden bulmuştur. Bu marş yalnızca yazıldığı kara günleri değil, tam aksine Türk millî varlığının ezel ebet çizgisindeki kaderinin marşıdır ve milletin üstün meziyetlerine, kutsal değerlerine, onun büyük tarih macerasına tutulmuş bir ayna gibidir.

Bu önemli ve anlamlı gün vesilesi ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.