Ordu Valisi Seddar Yavuz ODÜ’de

20.02.2018

Ordu Valisi Seddar Yavuz, “İletişim Bilimine Giriş” dersi kapsamında Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri ile “Olağanüstü Dönemlerde ve Durumlarda Devlet ve Medya İlişkileri” konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Program Öncesi Vali Seddar Yavuz Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretle ilgili olarak Rektör Yarılgaç, “Üniversitemiz, insan kaynağının yanı sıra bilimsel üretkenlik bakımından, eğitim ve öğretim açısından ülkemize, şehrimize, bölgemize değer üretmeyi bir üst bilim kuruluşu olarak 2006 yılından beri sürdürmektedir. Ordu Üniversitesi olarak şehrin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamakla birlikte bölgemizin kalkınma hızının artırılması için şehir-üniversite iş birliğinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetlerimize Valiliğimizle birlikte yürüttüğümüz ortaklaşa çalışmalarla devam etmekteyiz. Üniversitemizi ziyaret ederek mesleki yaşamı boyunca edinmiş olduğu bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimiz ile paylaşacak olan Sayın Valimize kurumum adına teşekkür ederim.” dedi.

Vali Yavuz, “Zamanında ve Doğru Bilgilendirmeyle, Dezenformasyon Büyük Ölçüde Engellenebilir”

Ziraat Fakültesi Çotanak Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Ordu Valisi Seddar Yavuz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Güzel Sanatlar Fakültesi, Dekanı Prof. Dr. Derya Bostancı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Program öncesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yılmaz konu ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Vali Seddar Yavuz “Olağanüstü Dönemlerde ve Durumlarda Devlet ve Medya İlişkileri” konusunda öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

Basının görevinin geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken bütün olaylar hakkında objektif ve gerçekleri yansıtacak şekilde halkı aydınlatmak olduğunu ifade eden Vali Seddar Yavuz çeşitli konularda kamuoyunu düşünceye sevk etmek için tartışmalar açmak, onun toplumsal ve siyasal oluşumunun üzerinde doğru ve gerçeğe uygun biçimde bilgilerle donatmak, bireylerin içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları yönünde bilinçlendirmenin de basının görevleri arasında yer aldığını ifade etti. Yavuz, “Basına bu görevin niteliği gereği, Anayasa'da ve ilgili kanunlarda ayrıcalıklı bir konum tanınmış ve bunun da basının özgür olduğu kabul görmüştür. Ebetteki basının bu ayrıcalıklı konumu ve hukuk düzeninin kendisine tanıdığı özgürlük, tüm özgürlükler gibi yine hukuk düzenince çizilen sınırlara tabidir. Basın yaptığı yayınlarda gerek Anayasanın temel hak ve özgürlükler bölümünde yer alan ve gerekse Medeni Kanun ve ayrıca özel kanunlarda güvence altına alınmış olan kişilik haklarına saygı göstermek, bunlara saldırı niteliği taşıyabilecek tutum ve davranışlardan kaçınması zorunludur.” dedi.

Devlet-medya işbirliğinin olağanüstü dönemlerde nasıl olması gerektiğine değinen Vali Yavuz, “Olağanüstü dönemlerde, devlet kurumlarının muhafazakar davranmayıp, bilgiyi saklama alışkanlığından vazgeçip, medyayı doğru bilgilendirmesi gerekir. Eğer medyaya zamanında doğru bilgiler, doğru fotoğraflar, doğru görüntüler verilirse, büyük ölçüde dezenformasyon engellenebilir. Dolayısıyla medya ile devlet organları arasında sürekli iletişimin, sürekli bilgilendirmenin olduğu ve bu bilgilendirmenin de sadece yönlendirmek amaçlı değil, gerçeği ortaya koyan yaklaşımlar olması gerekir” şeklinde konuştu.

Yavuz, “Olağanüstü dönemlerden geçtiğimiz 15 Temmuz darbe girişiminde, Türk medyasının duruşunu takdir etmek lazım. Türk medyası, hakikaten devletin ve milletin yanında yer aldı. Bu konuda asla terörü özendirmedi, teşvik etmedi. 15 Temmuz’un arkasından PKK terör örgütüne yönelik çok ciddi bir mücadelemiz var. PKK terör örgütünü, Kürtlerin temsilcisi ya da hak arama aracı gibi masum gösterme çabalarına karşın, medyamız PKK'nın katil ve cani olduğunu, Kürtleri de mağdur eden bir örgüt olduğunu her daim gösterdi. Bu tutum ve anlayış, her türlü takdirin üzerindedir. Dolayısıyla yeni dönemde bizim ulusal menfaatlerimizi gözeten ve devletin de sürekli medyayı doğru bilgilendirdiği yaklaşımla yolumuza devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Program sonrası Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç Ordu Valisi Seddar Yavuz’a çiçek takdim etti.