ODÜ'de “Engelsiz Bir Dünya İçin El Ele” Etkinliği Düzenlendi

04.12.2017

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından “Engelsiz Bir Dünya İçin El Ele” etkinliği gerçekleştirildi.

Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Ordu Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, Türkiye Sakatlar Derneği Ordu Şubesi Başkanı Selma Gülseren, Ordu Özürlüler Derneği Başkanı İmdat Aktaş, Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya, Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi Başkanı Arslan Güdek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, “ Engelliliği doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük ihtiyaçlarını karşılama güçlüklerinden dolayı destek ve hizmete ihtiyaç duyan kişi olarak tanımlamak mümkündür. Hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, siyasette, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen sizlerin sergilediği mücadele ve başarılar hepimizin göğsünü kabartmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını, sıkıntılarını hatırlamak, başarılarının farkına varmak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemlidir. Bununla birlikte Dünya Engelliler Günü 1992’den bu yana engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturmaktadır. Engelli insanlarımız da eşit muamele, itibari yaşamlarını bağımsız idame ettirme ve toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmalıdırlar. Öncelikle ahlaki ve vicdani bir görev olarak toplumumuzu bu konuda bilinçlendirip engelli bireylere karşı bulunulan önyargılardan arındırarak onların yaşam kalitelerini yükseltmek adına eğitim, iş gücü, sağlık gibi birçok konuda olumsuzluklar giderilmeli ve kendilerine pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.” dedi.

Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya, "Engellilere yönelik daha fazla çalıştay düzenlenmeli engelliliğe yol açan çok sayıda sebep olduğunu biliyoruz bunların sebeplerinin araştırılması gerekir. Hiç engelli olmasın istiyoruz. Gönül isterki engelliler günü veya haftası olmasın, derneklerimiz olmasın maalesef dünyanın gerçeği bu ve bunlarla yaşamak zorundayız. Türkiye'nin fiziksel anlamda ilk engelli ekibini kurduk. Biz engelimizi sporla, müzikle, sokağa çıkarak kendimizi ifade ederek aşıyoruz. Bizler tablonun hep güzel yönünden baktık ve bakmaya devam ediyoruz.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Sosyal hayatta engellilere sağlanan imkân ve kolaylıklar bir toplumun gelişmişlik düzeyi ile ilgili insana verilen değer ve önemin en belirgin yansıması olduğundan bizler engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmalı, karşılaşabilecekleri tüm engelleri ortadan kaldırarak, onları kaliteli yaşam sürebilmeleri konusunda azami derecede desteklemeliyiz. Bir ülkenin huzuru, orada yaşayan tüm bireylerin mutlu olmasından geçmektedir. Eğitimden istihdama kadar yaşamın her alanında, şehirlerimizin alt yapısından üst yapısına, kamu kurum ve kuruluşlarından özel kurumlara varıncaya kadar engelli bireylerimizin yaşantısını kolaylaştıracak, onların toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak çok önemli iyileştirmeler yapılmaktadır. Hayat devam ettikçe, yaşam koşulları geliştikçe yeni problemler ortaya çıkacaktır. Ancak bizler de sağlıklı bireyler olarak yaşamını sürdüren bireylerin potansiyel bir engelli adayı olduğunu unutmadan devlet ve toplum olarak bu aksaklıklara çözmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından engelli bireyler için hazırlanan kısa film gösterimi, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm Otelcilik Bölümü öğrencisi Hakan Durukan’ın ud eşliğinde seslendirdiği şarkının ardından, Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü tarafından Zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

Program Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya’ya teşekkür belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.