Rektör Yarılgaç, “Türkiye Tarımı Konuşuyor" Çalıştayına Katıldı

13.11.2017

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç,  İnegöl Belediyesi ve Küresel Araştırma Düşünce Merkezi (GRTC) iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye Tarımı Konuşuyor" adlı çalıştaya katıldı.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden akademisyenlerin, tarım alanında uzman isimlerin ve tarıma ilişkin sivil toplum oluşumlarının temsilcilerinin yer aldığı “Türkiye Tarımı Konuşuyor” konulu çalıştayın açılış törenine İnegöl Kaymakamı Ali Akça, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Bennur Karaburun, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, STK temsilcileri çok sayıda davetli katıldı.

Toplumun tarımsal ürünlere ilişkin hassasiyetinin altını çizmek, uygulanan tarım politikalarına katkı sağlamak ve Türkiye’nin hedeflerine ulaşma yolunda tarım alanında yeni bir ses ve soluk getirmek açısından önem arz eden çalıştayda tarımda yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerileri Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen alanında uzman isimleri tarafından konuşuldu.  İki bölümden oluşan çalıştayda tarım sektörünün ülke ekonomisindeki yeri ve önemi, tarımsal arazilerin durumu, tarımsal faaliyetlerdeki başlıca girdiler, bitkisel üretim, hayvansal üretim, tarımsal desteklemeler ve tarım sektöründe teşkilatlanma konuları görüşüldü.

Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “ Türkiye’de iklimin ve toprağın çeşitli olması, elverişli tarım arazileri ve yetiştirilen ürün çeşidinin fazla olması, tarımın Türkiye ekonomisindeki önemi yurtiçi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini ihracat ve yarattığı istihdam olanakları açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde tarım alanında sorunların ciddi bir şekilde ele alınarak yeni bir sistem üzerinden tarım devrimi gerçekleştirilmelidir. Yapılanma, izli tarım, genetik kaynaklar, yerli çeşitlerin oluşturulması, sertifikalı tohumlar elde edilebilmesi ve korunması amacıyla tarım teknokentlerinin kurulması ülke tarımının gelişmesi ve ekonomik açıdan yararlı olacaktır. Böylece Türkiye bütün dünyanın üretim merkezi olabilir. Bu noktadan hareketle tarımsal verimliliğin artırılması konusunda araştırmalar yapma ve araştırma sonucuna bağlı çözümler üretme, ülke ve bölge sorunlarına cevap verme noktasında çalışmalara imza atma görevi üstlenen bilim kuruluşları olarak üniversiteler, ülkelerinin her alanda gelişim lokomotifi olma misyonları gereği faaliyet göstermektedirler. Üniversite üretici, işletme bir arada ortak çalışmalara imza atmalı ve bu vesile ile tarım alanında devlet işveren pozisyonundan kurtarılmalıdır. Bu dönüşüm verim, kalite, pazarlama sorunlarının ortadan kalkmasına katkı sunacaktır. Pazarlama düşünülmeden üretimin hiçbir değerinin olmadığı açıktır. Bu nedenle ülkemizde tarım alanlarını nasıl koruyacağımız, kaliteli ve verimli tarım alanlarının oluşmasına nasıl katkı sağlayabileceğimiz üzerinde düşünmemiz gereken en önemli sorunlardan biridir.  Gerek Üniversitemiz bünyesinde gerekse sanayi ile yapılan iş birlikleri çerçevesinde bölge ürünlerinin her alanda kullanılması ve çeşitliliğinin artırılmasıyla ilgili yürütülen bilimsel çalışmalar, Türk ekonomisine ve Türk endüstrisine yeni hamleler kazandıracaktır. Yürüttüğümüz akademik çalışmalarla bölgemizde yetişen tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla yapılan yayın ve araştırmalar önemli bulgulara yer vermektedir. Her alanda olduğu gibi tarım alanında da emaneti ehline teslim ettiğimiz sürece her şeyin çok daha hızlı düzeleceği ülkemizin tarım alanında hak ettiği seviyeye ulaşacağı şüphe götürmez bir gerçektir. Hem ulusal hem de uluslararası platformlarda gerçekleştirilen bu ve buna benzer kongre, sempozyum ve çalıştaylar da ülkemiz ve bölgemizin önemli tarım kaynakları ile ilgili gerçekleştirilen çalışma ve uygulamalar bizlere rehberlik edecektir.” şeklinde konuştu.