Rektör Yarılgaç, 9. Uluslararası Fındık Kongresi’ne Katıldı

15.08.2017

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve International Society of Horticultural Sciences (ISHS) tarafından düzenlenen “9. Uluslararası Fındık Kongresi”ne katıldı.

Dünyada dört yılda bir yapılan "Uluslararası Fındık Kongresi"nin dokuzuncusu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün ev sahipliğinde ve Üniversitemizin yardımcı organizatörlüğünde OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde başladı. Samsun Valisi Osman Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Üniversitemiz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın katıldığı ve Üniversitemizin 20 araştırmayla yer aldığı kongreye Türkiye’den 150; ABD, Kanada, Şili, Fransa, İtalya, İspanya, Çin, İran, Romanya ve Gürcistan gibi çeşitli ülkelerden 100 araştırmacı katıldı. Bugün başlayan ve 19 Ağustos’ta sona erecek olan kongrede dünyanın çeşitli yerlerinde fındık üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar fındığın çok yönlü olarak üretimi, pazarlanması, işlenmesi ve hastalıkları gibi konularda hazırlamış oldukları bildirileri sunacaklar. Kongreye katılan araştırmacılar etkinliğin son günü Ordu’ya gelerek Altaş Yağ Sanayi ile Gürsoy Fındık Tesislerinde inceleme yapacak.

Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversiteler gibi temeli bilime dayalı kurumların ana fonksiyonu sadece insan yetiştirmek, onlara diploma vermek, onları meslek, sanat sahibi yapmak değil, bu vasıfların yanı sıra bulundukları şehre, ülkeye katkılarda bulunmak ve bilimsel teoriler geliştirmektir. Aynı zamanda üniversiteler, toplumların ekonomik ve sosyal kalkınmalarına katkı sağlayan üst bilim kuruluşlarıdır. Ulusal ve uluslararası platformlarda yerli ve yabancı akademisyenler tarafından yürütülen bu tür etkinler, özellikle tarımın gelişmesi ve modern tarım tekniklerinin uygulanması, konuyla ilgili olarak bilimsel veriye dayalı netice alınması açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Ülkemiz medeniyetler arasında bir köprü görevi üstlenirken birçok uygarlığın da aynı zamanda doğuş yeridir. Bu topraklar, bu özelliğini içinde barındırdığı hammaddelerde, tarımsal ürün çeşitliliğinde ve modern teknikler kullanıldığında ürün verimliliğinde de göstermektedir. Bu bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulması ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılması, her açıdan tartışılması temel görevlerimizden biridir. Bu vesile ile kongreye katkı sunan herkese teşekkür ediyor, kongrenin planlandığı amaçlara ulaşması ve ilgili alanlarda bilimsel çalışmalara ivme kazandırmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.