Üniversitemizde “Fındık Tarımı” Konulu Çalıştay Gerçekleştirildi

09.06.2017

Üniversitemizde yurt içi ve yurt dışından gelen fındık üreticisi ve araştırıcıların katılımıyla “Fındık Tarımı” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Yeni Ziraat Fakültesi binası Şahin Dere Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, akademisyenler, yurt dışından gelen fındık üreticileri ve araştırıcılar katıldı.

Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi  projesi ve Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay ile ilgili bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, “ Söz konusu projeye  Avrupa Birliği projeleri kapsamında 2015 yılında müracaat edildi. 2016 yılında başlayan projede gerekli teknik toplantılar gerçekleştirildi. Geçtiğimiz mart ayında Ordu Ticaret Borsasında İtalya ve İspanya’dan fındık ile ilgili araştırıcıların katılımıyla beraber bir toplantı yapıldı. Bu projenin amacı Türkiye, İtalya ve İspanya’daki fındık üretimini irdelemek, mevcut iyi uygulama örneklerini ortaya çıkarmak ve bu örneklerin görünürlüğünü sağlamaktır. Bu kapsamda bugün İspanya ve Avrupa’dan toplamda 16 fındık üreticisi ve beraberindeki araştırıcılar Ordu Üniversitesinde ‘Fındık Tarımı’ konulu bir çalıştay düzenliyoruz. İlerleyen günlerde bunun karşılığı olarak Türkiye’den de üreticiler İspanya ve Fransa’ya giderek oradaki iyi uygulama örneklerini görecekler. Projenin son aşamasında ise iyi uygulama örnekleri sonucu modern bir fındık bahçesi oluşturulup bu bahçenin görünür olması sağlanacak. Üç ülkedeki araştırıcılarla beraber üreticilere yönelik bir fındık kitabı hazırlanacak ve bu kitap farklı dillerde (Türkçe, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca) basılarak farklı ülkelerdeki üreticilerin ilgisine sunulmuş olacak.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Fındık, bölge ekonomisinin gelişiminde ve üretim süreçleriyle bölgenin toplumsal yapısının şekillenmesinde geçmişten günümüze çok önemli bir ürün olmuştur. Ordu Üniversitesi olarak bu bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulması ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılması temel görevlerimizden biridir. Dünya fındık ihracatının yıldan yıla farklılaşmakla beraber yaklaşık yüzde 70-80 gibi bir payı Türkiye’den ihraç edilmekte ve son yıllarda yaklaşık 2 milyar doları aşan yıllık döviz girdisini ülkemize sağlamaktadır. Yürüttüğümüz akademik çalışmalarla bölgemizde yetişen tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla yapılan yayın ve araştırmalar fındık üreticileri açısından önemli bulgulara yer vermektedir. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındık ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen çalışma ve uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere de rehberlik edecektir.” şeklinde konuştu.

Çalıştayda Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam Türkiye’de Fındık Yetiştiriciliği; IRTA Tarımsal Araştırma ve Teknoloji Enstitüsünden Merce Rovira “İspanya’da Fındık Tarımı”; İtalya Tuscia Üniversitesinden akademisyen Valerio Cristofori  ise “İtalya’da Fındık Yetiştiriciliği” konularında sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlerin fındık tarımı ile ilgili soruların cevaplandırılmasıyla çalıştay sona erdi.