ODÜ’de 2. Belgesel Film Günleri Düzenlendi

18.05.2017

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü çatısı altında düzenlenen “Belgesel Film Günleri” nin bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Derya Bostancı, Düzenleme Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şermin Tağ Kalafatoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. İki gün boyunca devam eden etkinlikte dokuz belgesel filminin gösterimi yapıldı. Etkinlik programında TRT ‘de görev yapan belgesel film yapımcılarının yanı sıra sinema televizyon alanında akademik çalışmaları olan öğretim üyelerinin belgesel filmleri de yer aldı. Gösterilen filmler ve yapımcıları ise şu şekilde: Zeynep Keçeciler "Mermanat", Ece Soydam "Kurt", Prof. Halim Esen "Bilim İnsanları: Yücel Kanpolat", Yrd. Doç. Ergun Yüksel "Göl Adamları", Özkan Öz-Zeki Akın "Guza Guza", Pelin Asal "Şarkılar Seni Söyler: Neredesin Sen? -Benimle Oynar Mısın?”, Güven Aksu-Ebru Çakırkaya "Namibya", Suat Tekiner "Ferhadiye Camii".

Etkinliğin ikinci gününün sonunda TRT İç Yapımlar Koordinatörlüğü Belgesel ve Drama Program Müdürü Cüneyt Gündoğdu, TRT’de prodüktör olarak çalışan Suat Tekiner ve TRT’de yönetmen olarak çalışan Pelin Asal ile gerçekleştirilen söyleşide gösterimi yapılan filmlerin çekim hikayelerinin yanı sıra belgesel alanındaki deneyimler öğrencilerle paylaşıldı.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın teşekkür belgelerini takdim ettiği etkinlikte, “Belgesel yapımlar toplumların tarihsel belleği konumundadır. Bu filmlerin yalnızca uzak geçmişten değil, yakın geçmişten olayları ele alabildiğini ya da güncel olayları, durumları ve insanları derinlemesine işlediklerini görmekteyiz. Bu tür yapımlar içinde bulunduğumuz toplumun genel durumunu değerlendirmemize yardımcı olabildikleri gibi dünyaya ilişkin önemli bilgiler aktarabilmektedir. Bu alanda gerçekleştirilmiş olan filmlerin izlenmesi de bu anlamda büyük önem taşımaktadır.  Güzel Sanatlar Fakültemizin bu sene ikincisini düzenlediği Belgesel Film Günleri de belgesel filmlerinin kendine özgü misyonundan dolayı takip edilmesi gereken bir etkinliktir. Belgesel yapımların izlendikçe, üzerine tartışıldıkça ve yorumlandıkça değerlerinin katlandığını görmekteyiz. Üniversitemiz öğrencilerinin hem bilgi birikimlerine katkı sağlamaları hem de yönetmenlerle bir araya gelerek onların deneyimlerinden yararlanmaları öğrencilerimize tecrübe kazandıracaktır.” şeklinde konuştu.