İletişim Önemli Linkler BİDB Servis

ODÜ’de “Ceviz Yetiştiriciliği ve Beslenmedeki Yeri” Konferansı Verildi

26.12.2016

Üniversitemizde Kastamonu Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen tarafından “Ceviz Yetiştiriciliği ve Beslenmedeki Yeri” konulu konferans verildi.

Konferansa Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Prof. Dr. Tevfik Noyan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Her zaman bizlere önderlik yapmış, gençlerin yetişmesi için çok uğraşmış, ceviz yetiştiriciliği alanında 17 doktorant yetiştirmiş, yetiştirdiği öğrencilerin 14’ü rektör olan Türkiye’de tek isim olan Hocamızı bugün burada dinlemek için davet ettik. Kendisinden her dem istifade ettiğimiz, tecrübelerinden daima yararlandığımız, bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Hocamızı dinlemek bulunmaz bir fırsattır. Geldiğiniz için herkese teşekkür eder, hocama saygılar sunarım.” dedi.

Konferansa sağlığın önemine dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Sağlıklı bir hayat sağlıklı beslenme ile olur. Sağlıklı beslenmede iki şey düşünmemiz lazım. Bunlardan biri hijyenik bakımdan sağlıklı diğeri de içerik bakımından sağlıklı beslenmedir. Ceviz Allah’ın yarattığı en mükemmel meyvelerden birisidir. Ceviz yetiştiriciliğinin asıl amacı sağlıklı beslenmedir. Ceviz Orta Asya meyvesidir. Dünyada 22 çeşit ceviz türü vardır. Bunlardan sadece ekonomik anlamda yetiştirilen bizim türümüzdür. Bizim ceviz türümüzün dünyadaki adı uzun süre İngiliz cevizi olarak kalmıştır. Daha sonra ismini İran cevizi olarak değiştirdiler. Anavatanının bizim olduğumuz meyve türlerinin isminde de biz yokuz. Bize ait olan bir ürüne biz sahip çıkmazsak ürünün bize ait olduğunu kimse ifade etmez.” dedi.

Şen, “Dünyada özellikle Kırgızistan ve çevresinde 80 bin hektarlık ceviz ormanı vardır. Ceviz Jovis Glans yani Jüpiter’in meyvesi olarak isimlendirilmiştir. Jüpiter Romalıların ilahı olduğu için cevizin ancak tanrılara layık olduğunu söylemişlerdir. Batılılar cevize “royal nut” da derler yani saraylara layık anlamına gelir. “Nut” bütün sert kabuklu meyveleri kapsayan bir isimdir.” şeklinde konuştu.

1970’li yıllara kadar Türkiye’nin ceviz üretiminde ilk sırada olduğunu söyleyen Şen, “Dünya ceviz üretiminin yarısı yani 1 milyon 600 bin tondan fazlası Çin’de gerçekleşmekte. İran ise bugün 500 bin tondan fazla ceviz üretimi ile ikinci sırada yer alıyor.  İki sene önce Çorum’da gerçekleşen bir ceviz toplantısında İranlı bir meslektaşımız sunum yaptı. Bin tane bile aşılı ceviz üretilmeyen bir ülke İran. Ama bakıyorsunuz üretimde bizimle aynı sıradayken birden bire 500 bin ton üretim yapmaya başladı. Bizim sıralamamızın düşmesinin nedeni aşıyla üretimin geç başlamasıdır.” dedi.

Türkiye’de ceviz yetiştiriciliği ve ceviz fidanı üretiminden bahseden Şen, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde modern ceviz yetiştiriciliği çok daha yakın zamanlarda başlamıştır. Çok eski bir meyvecilik kültürüne sahip olan Türkiye’de yetiştirilmekte olan bütün meyve türleri yüzlerce yıldır aşı ile çoğaltıldığı halde cevizlerin aşı ile çoğaltılma çalışmaları ve aşılı ceviz fidan üretimi 1970’li yıllarda başlamıştır.” dedi.

Konferans Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’e teşekkür belgesini takdim etmesinin ardından sona erdi.

ODÜ Basın

 



T.C. Ordu Üniversitesi © 2015 Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU Telefon : 0 ( 452 ) 226 52 00