ODÜ Merkezi Kütüphane Hızla Büyüyor

07.12.2016

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına ziyaret gerçekleştirdi. Yapılan ziyarette kendisine Rektör Yardımcısı ve Kütüphane Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Kütüphane Komisyonu Üyelerinden Doç. Dr. Sibel Köktürk, Doç. Dr. Necip Fazıl Duru ile Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ali Aygün eşlik etti.

Kütüphane salonunu gezerek incelemelerde bulunan Rektör Yarılgaç; ziyaret sırasında Fakülte ve Meslek Yüksekokullarının otomasyon sistemi üzerinden alınmasını talep ettiği ve Kütüphane Komisyonu’nca değerlendirilerek satın alınmasına karar verilen ziraat, tıp, diş hekimliği, fen, matematik, deniz bilimleri, sosyal bilimler gibi akademik alanları kapsayan bin 374 adet yabancı dilde yazılmış kitap hakkında bilgiler aldı.

Bunun yanı sıra ODÜ Merkez Kütüphanesi 2016 yılı içinde abonelik sağladığı Wiley Online Library, Turnitin (İntihal Tespit Yazılımı), Oxford Journals Online, Cambridge Journals Online , Endnote (Tez Ve Makale Yazmayı Kolaylaştıran Program), Ebrary Academıc Complete (E-Kitap), Hiperlink E-Kitap, Elsevier Clinical Key (Tıp Bilimleri), Ebsco Cinahl (Hemşirelik), Proquest Agricultural Science (Ziraat Bilimleri), Proquest Abi Inform Complete (İktisadi Ve İdari Bilimler) gibi alanlarda otoriter veri tabanlarıyla kullanıcılarına hizmet sunduğu; bahsi geçen veri tabanlarının 25 bine yakın bilimsel dergi, 200 bine yakın e-kitap ve 176 milyon 731 bin 276 tam metin bilimsel dokümanı kapsadığı; Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının abone olduğu elektronik veri tabanlarına erişimin, firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları gereği sadece Ordu Üniversitesi kullanıcılarına sağlandığı bilgisi Rektör Yarılgaç ile paylaşıldı.

2015’te 152 kayıtlı dokümana sahip olan ODÜ Açık Erişim Sistemi’nin Eğitim Fakültesinde başlayan Sağlık Bilimleri, Müzik ve Sahne Sanatları, Güzel Sanatlar Fakültelerinde devam eden uygulamalar ile doküman sayısının 400’e ulaştığı ve 2015 yılının sonunda 5 bin 683 adet olan Merkez Kütüphanedeki kitap sayısının, gerçekleştirilen satın almanın yanı sıra yapılan bağışlar ile 9 bin 317’ye yükseldiği, Fen-Edebiyat, İlahiyat, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin birim kütüphanelerinde bulunan bilgi kaynaklarıyla Üniversitemizdeki toplam kataloglu kitap sayısının 2012 yılında 790 iken 2016 yılında 49 bin 712’ye ulaştığı bilgisi Rektör Yarılgaç’a aktarıldı.

Bununla birlikte geçtiğimiz aylarda Akkuş ve Mesudiye Meslek Yüksekokullarında Merkez Kütüphane elektronik kaynakları için verilen “Kullanıcı Eğitimi Semineri”nin diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında da verileceği bilgisi verildi.

Rektör Yarılgaç, “Kütüphanemizin zenginliği; bilim, öğrenciler ve araştırmacılar adına memnuniyet verici. Bu zenginliği artırmaya hız kesmeden devam edeceğiz. Çalışmalarımızı tek yönlü sürdürmüyoruz; bir taraftan kütüphanemizi zenginleştiriyor, diğer taraftan Üniversitemize her ayrıntının düşünüldüğü yeni bir kütüphane binası kazandırıyoruz. Yaklaşık 4 bin 500 metrekare brüt alana sahip olacak Merkezi Kütüphane binasında, güncel süreli yayınlar, dijital kütüphane, yazma eserler bölümü konulu kitap ve açık kafeterya salonu bulunacak. Ayrıca yapılacak bina içerisinde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı idari birimleri, bireysel ve grup çalışma salonları ve ofisler yer alacak. Bu yeni kütüphane binamızla birlikte öğrencilerimize ve araştırmacılarımıza daha iyi imkanlarda çalışma ortamı sunmuş olacağız.” dedi.