E-Posta İletişim Telefon Rehberi Önemli Linkler BİDB Servis

11. Sebze Tarımı Sempozyumu ODÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Ordu Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı, 1996 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen 11. Sebze Tarımı Sempozyumu başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyuma Rektör Vekili Prof. Dr. Fikri Balta, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara ve Prof. Dr. Tevfik Noyan, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Latif Kelebekli, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nuri Yılmaz ve fakülte bölüm başkanları, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

İlki 1996 yılında Harran Üniversitesinde düzenlenen ve 10’uncusu Namık Kemal Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu bu yıl Ordu Üniversitesinde başladı. Üç gün sürecek olan sempozyuma yaklaşık 40 üniversiteden 150 akademisyen katıldı. Türkiye’deki sebze tarımının geliştirilmesi ve artırılması temel konulu sempozyum toplamda 10 oturum şeklinde gerçekleşecek.

Açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı ve ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Ekbiç yaptı. Ekbiç konuşmasında, “ Ülkemiz yıllık yaklaşık 28,5 milyon ton sebze üretimi ile önemli sebze üreten ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye gerek ekolojik zenginliği gerekse bitki gen merkezlerinin başında gelmesi nedeniyle sebze sektörü açısından avantajlı bir konuma sahiptir. İnsan nüfusunun artması sebze verimliliğinin ve kalitesinin artırılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu da yeni çeşitlerin ve modern üretim tekniklerinin geliştirilmesi ile mümkündür. Bu bağlamda bu sempozyum araştırmacıları ve özel sektör çalışanlarını bir araya getirerek önemli bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. Bu önemli çalışma ortamının oluşması ve sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

  

  

Sempozyumun Ar-Ge çalışmaları açısında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Gül, “Son yıllarda sebzelerin insan sağlığına önemleri iyi bir şekilde anlaşılmış durumdadır. Taze tüketimlerin yanı sıra kurutularak sanayi sektöründe de kullanılmaktadır. Türkiye’nin dünyadaki üretimine baktığımızda başka geleneksel meyve türlerimizin olduğunu görüyoruz. Genç sebze üretici ülkelere baktığımızda Türkiye dördüncü sırada yer almaktadır. Fakat yaş sebze üretimine baktığımızda ülkemiz on ikinci sıraya gerilemektedir. Konya ilimizin alanıyla hemen hemen aynı olan Hollanda bu üretimlerde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’nin sebze ihracatında ilk sırada domates bulunmaktadır. Ancak domatesin sadece yüzde 4’ü ihraç edilmekte ve yüzde 25’i tarladan tüketiciye gelene kadar kayba uğramaktadır. Sempozyumumuz sebze tarımındaki bu tip sorunları tartışma ve çözüm önerileri getirme açısında oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, “ Tarım alanlarının kısıtlı artışına karşın insan nüfusundaki artıştan dolayı birim alandan alınan tarımsal ürün üretiminin her geçen yıl daha da artırılması gerekiyor. Tarımsal eylemler ve ziraat fakülteleri her geçen gün önemini artırma eğiliminde. Bu bağlamda bu sempozyum öncelikle ülkemiz tarımı için daha sonra beslenme için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu vesileyle Üniversitemizde bulunduğunuz süre içerisinde sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.” dedi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Fikri Balta ise “Ordu Üniversitesi on yaşında genç ve dinamik bir Üniversite. Yaklaşık 22 bin öğrenci Üniversitemizde eğitim hayatlarına devam ediyor. Ordu denildiğinde akla gelen ilk şey tabii ki fındık ama fındığın yanında farklı yöresel lezzetleriyle de dikkat çeken bir şehir. Lüks otellerde restoranlarda bulabileceğiniz sebze türleri var. Mesela kaldirik, melocan, sakarca, kara lahana bu sebzelere kahvaltı masalarında dahi ulaşabilirsiniz. Bir başka örnek Akkuş şeker fasulyesi. Lezzeti ve ihracat alanı bakımından önemli bir sebze. Bu sebzeler üzerine de araştırmalar yapılması gerektiğini belirterek sempozyumun ülkemize hayırlı olması diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Öğr. Gör. ve öğrencilerinden oluşan topluluk katılımcılara müzik dinletisinde bulundu. Ardından Prof. Dr. Nebahat Sarı’nın “Karpuzlarda Genetik Çeşitlilik ve Islah” ile Prof. Dr. Ayşe Gül’ün “Seracılık ve Topraksız Tarımda Gelişmeler” konulu ilk oturumu başladı.

ODÜ Basın



T.C. Ordu Üniversitesi © 2015 Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Altınordu / ORDU Telefon : 0 ( 452 ) 226 52 00
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı