Eski Bakan Güler’den Akademik Açılış Dersi

03.10.2016

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, Ordu Üniversitesinin 2016-2017 akademik açılış yılı töreninde “Açılış Dersi” verdi.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binasında gerçekleştirilen törende konuşan Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, Türkiye’nin kritik bir bölge olduğunu söyledi. Güler, “ Petrol ve doğalgaz boru hatları ile geçiş coğrafyasında bulunuyor. Şimdi buna demiryolu eklendi. Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattı. Şimdi de fiberde bir köprü durumunda. Yani enerjide, elektrik hatlarıyla, doğalgaz hattıyla, demiryoluyla, fiber optik ile bir köprü durumunda. Bu yüzden şöyle bir analiz yapmak gerekiyor. Ya kaynak coğrafyası olacaksınız ya da geçiş coğrafyası. Türkiye bir geçiş coğrafyası kaldı ki kaynakları da gayet yüksek. Örneğin Karadeniz başlı başına bir hidrat yatağı, taşlaşmış katılaşmış doğalgaz kaynağı. Yani petrol doğalgaz bitse dahi bunlar devreye girecek. Bunun dışında yenilenebilir enerji konusunda müthiş bir bölge buna rağmen Ordu’nun dağlarında bir tane rüzgar tribünü görülmüyor. Biz Rusya’dan aldığımız doğalgazın yarısını elektrik üretmede kullanıyoruz. Halbuki elektrik üretmede kullandığımız bu gazın yerine rüzgardan, güneşten, biyogazdan elektrik elde etsek o kadar gazın yarısını almamış olacağız. Dolayısıyla enerjide bağımsızlık dediğimiz şey gerçekleşmiş olacak.” dedi.

“Bilgiye kim daha çabuk ulaşırsa o kazanıyor”

Güler, bilgiye hiçbir dönemde bu kadar yakın olunmadığını belirterek “Şu anda endüstriyel 4.0 akımı diye bir akım var dünyada. Bu akımın birinci dönem dediğimiz kısmı buhar dönemiydi. Bu dönemin bitişinde elektrik dönemi başladı yani ikinci dönem, burada da üretim kütle üretimine dönüştü yani eskiden tek tek yaptığımız şey yüzlerce binlerce üretilmeye başladı. Üçüncü dönem elektrikle birlikte bilgisayar dönemi burada da otomatik üretimler başladı. Ve şimdi tamamen akıllı makineler ve internetle birlikte dördüncü dönemdeyiz. Bu kadar ilerlemiş bir dünyada biz hedefe çok yakınız çünkü o makinelerin programları bir kağıt kalemle yazılıyor. Yani matematik bilen bir insan kağıdın üzerine yazacağı programla bu sistemi harekete geçirebilir. Bir akıllı telefonu değerli kılan içindeki programdır. Bu programı yazmada bu üniversite çok önemli bir rol oynayabilir. Bu 4.0 dediğimiz dönemde her şey değişti. Dağdaki çobanla bu amfideki öğrenci aynı fırsata sahip. İstediğiniz bilgiye anında ulaşmak mümkün. Bilgiye bu kadar yaklaşılmış bir dönem yok. Bilgiye kim daha çabuk ulaşırsa o kazanıyor. Bilgi eşittir güç. Biz bu bakımdan avantaja sahibiz çünkü genç bir nüfusumuz var, geçiş coğrafyasındayız. Önümüzde parlak bir gelecek var bu geleceği birlikte sürdürmemiz lazım. Önemli olan hedef ve hedefin ölçülebilirliğidir.” dedi.

Güler, gelecekle ilgili önemli gelişmelerin olduğu enerji, sosyal bilimler, eğitim konusunda çok ciddi çalışmalar yapılabileceğini söyleyerek özellikle Ordu Üniversitesindeki fakültelere uygun çok önemli ortak çalışmalar yapmak mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

“Ordu Üniversitesi 2015-2016 Akademik Yılı Açılış Töreni”, Rektör Yarılgaç’ın Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler’e plaket takdim etmesi ve verilen ikramlarla sona erdi.