Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Eğitim Döneminde Çalışmalarına Devam Ediyor

09.09.2016

Ordu Üniversitesine bağlı Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Basılı ve Elektronik Kaynaklarıyla ODÜ’nün akademik bilgiye erişimine katkı sağlamaya devam ediyor.

ODÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ali Aygün yaptıkları birçok çalışmayla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Daire Başkanı Aygün, “Merkez Kütüphane olarak vizyonumuz; kütüphanecilik ve bilgi bilimi alanında öncü, ulusal alanda referans gösterilen, çağın gerektirdiği kütüphane hizmetlerini en üst düzeyde Üniversitemizin akademik, idari personel ve öğrencilerine sağlayan, bilgiye değer veren ve bilgiyi üstün kılan, paylaşımcı, şeffaf ve hesap verebilen, kullanıcıları ile iletişimde sürekliliği bulunan bir kütüphane olmaktır.” dedi.

Konuşmasına birim kütüphanelerdeki faaliyetler ve inşaat çalışması devam eden yeni hizmet binası ile ilgili bilgiler vererek sözlerini sürdüren Daire Başkanı Aygün, “Kütüphane Haftası etkinlikleri ve kullanıcı eğitimlerimiz sayesinde kütüphane hizmetlerimizi tanıtmayı amaçlıyoruz. Kullanıcısını bekleyen değil, kullanıcısına giden bir kütüphane olma yolunda ilerliyoruz. 2017 yıl sonuna kadar yeni hizmet binamızda 7/24 hizmet veren sessiz alanlar, bireysel çalışma odaları, dijital kütüphane gibi bölümler ile hizmet vereceğiz. Fen-Edebiyat Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi birim kütüphanelerimizin ardından, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kütüphanesindeki kataloglama çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor. Bugün itibariyle tüm kütüphanelerimizde toplam 45 bin 435 adet kataloglanmış kitap bulunmaktadır. Materyallere ait bilgiler; otomasyon sistemimizden taranabiliyor. Kullanıcılar, otomasyon sistemi sayesinde evinden, mobil cihazından veya internet üzerinden kitap ayırtabiliyor, ödünç süresini uzatabiliyor, gecikme işlemlerini takip edebiliyor.” şeklinde konuştu.

Aygün, “Merkez Kütüphanemizin elektronik kaynaklarını da her geçen yıl artırıyoruz. Yaklaşık 200 bin adet elektronik kitaba ODÜ mensupları kampüs içinden veya IP kontrollü olarak kampüs dışından erişim sağlayabiliyorlar. Bu arada, Enstitülerden gelen talepler doğrultusunda doktora ve yüksek lisans tezlerindeki intihalleri tespit eden bir yazılıma yıl içinde abonelik gerçekleştirdik.” dedi. Ayrıca, makale ve çeşitli verilere tam metin erişim sağlayan 7 adet veri tabanı, 2 adet e-kitap veri tabanı, makale ve tez yazmayı kolaylaştıran yazılım, intihal tespit yazılımı ve bunların kapsadığı yaklaşık 160 milyon tam metin dokümanı taramaya yarayan bilgi keşif aracı-arama motoru ile birlikte toplamda 12 adet elektronik veri tabanını kullanıcıların hizmetine sunduklarını söyleyen Aygün, “Merkez Kütüphane, bilgiyi arayan ile bilgi arasında daima bir köprü görevi üstlenecek.” diyerek sözlerini tamamladı.