ODÜ Personeline İş Güvenliği Eğitimi

12.04.2016

İş yerinde ortaya çıkabilecek olası kazalara karşı önlem almak ve kazaları en aza indirmek adına Ordu Üniversitesi çalışanlara iş güvenliği eğitimi verilmeye başlandı.

Ziraat Fakültesi Çotanak Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitimin ilk gününe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Prof. Dr. Tevfik Noyan, Daire Başkanları, birim müdürleri ve Üniversitemiz bünyesinde çeşitli görevlerde çalışan personeller katıldı.

İş güvenliği eğitiminde konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, “İş güvenliği konusunda kurumu da çalışanları da ciddi anlamda sorumluluk altına sokan bazı yasal zorunluluklar var. Biz üniversite olarak bu zorunluluklar kapsamında bir yönerge hazırladık ve yönergemizi geçen ay senatodan geçirdik. İş güvenliği uzmanları tarafından verilen bu eğitimleri sertifika sahibi olmak için değil günlük hayatta da karşımıza çıkabilecek olaylarda pratiğe geçirebilmemiz için dikkatli bir şekilde dinlememiz ve ona göre önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bu konuda çalışanlarımıza eğitim veren iş güvenliği uzmanımıza ve tüm katılanlara çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” gereğince düzenlenen eğitim, Dönüşüm Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği firmasının uzmanları tarafından verildi. Sertkaya, verilen bu eğitimlerle iş kazalarının ve meslek hastalıklarının yüzde 98 oranında önlenebileceğini, bunun için de herkesin bilinçli bir çalışma ortamında çalışması gerektiğini söyledi.

Sertkaya,“İş güvenliğinde herkesin kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluk özellikle işçinin kendi hayatını koruması adına da büyük önem taşımaktadır. Yetersiz güvenlik tedbirleri yüzünden birçok çalışan yaralanmakta, hatta hayatını kaybetmektedir. Hedefimiz, yapılan bu eğitimlerle kazaları asgariye indirip daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktır” dedi.

Toplantıda katılımcılara, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar, çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, iş yeri temizliği ve düzeni, kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri, elle kaldırma ve taşıma, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı, güvenlik ve sağlık işaretleri, iş yerindeki tehlikeler, iş güvenliği konusu ile ilgili örnekler verdi.

İş güvenliği eğitimleri çerçevesinde yerleşke alanı içerinde yapılan yangın tatbikatında, çalışanlara olası bir yangın durumunda yapılması gerekenler uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Tatbikata Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Prof. Dr. Tevfik Noyan ve Üniversitemiz personelleri katıldı.

Katılımcılara ayrıca meslek hastalıklarının sebepleri, hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması, ilk yardım gibi konularda yaşamdan örnekler verildi. 11 Nisan 2016 tarihinde başlayan iş güvenliği eğitimleri kampüs dışındaki birimlerle birlikte on sekiz gün sürecek.