Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Tanzanya’da Bir Dizi Ziyarette Bulundu

24.03.2016

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 15-19 Mart 2016 tarihleri arasında Arusha Tanzanya'da yapılan “2. Neuroscience Stereology and 8. Scientific Writing” sempozyumuna katıldı. Sempozyuma "Science in the World - Science in Turkey" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Mandela Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burton Mwamila ve Zanzibar Üniversitesi Prof. Dr. Idris A. Rai ile görüşmelerde bulundu. Görüşmeler Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalanmasıyla sona erdi.

Zanzibar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris A. Rai, “Lisans ve yüksek lisans eğitimimi Türkiye’de yaptım.”

İki ülke üniversiteleri arasında yapılan işbirliği anlaşmalarının son dönemlerde hız kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Zanzibar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris A. Rai, "Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde lisans, Bilkent Üniversitesinde ise yüksek lisans yaptım. Doktoramı Fransa'da tamamladım. İngiltere'de ise post-doktora yaptım. Amerika'da, Avrupa'da pek çok üniversiteyi ziyaret etme, çalışma fırsatı buldum. Türkiye üniversitelerindeki gerek çalışma ortamı gerekse insanların şahsıma gösterdikleri yakın ilgi, konukseverlik hala hafızamda. Bulunduğum diğer ülke üniversiteleri ile karşılaştırdığım zaman Türkiye yükseköğretiminin çok önemli bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Her geçen yıl Türk üniversitelerinin çıtalarını yükselttiklerini görüyorum. Tanzanya ve Türkiye üniversiteleri arasında bu tür ikili işbirliği anlaşmalarının özellikle Tanzanya'daki yükseköğretim noktasındaki çalışmalara önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. İmzaladığımız bu anlaşmalar ile öğrenci değişiminden ziyade, akademik personelin ortak proje yapma, laboratuvarları ortak kullanma noktasında çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'den bilim insanlarının bu coğrafyaya ilgi göstermeleri, buralara gelmeleri bizi son derece memnun etmiştir." dedi.

Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Hedefimiz uluslararası standartlarda bir bilim merkezi olmak."

Dünyanın dört bir yanındaki üniversiteler ile gerçekleştirdikleri ikili işbirliği anlaşmalarını her geçen gün artırmanın ve uluslararası alanda tercih edilen bir üniversite konumuna ulaşmanın memnuniyetini ifade eden Rektör Yarılgaç, " Farklı ülkelerdeki üniversiteler ile her türlü işbirliğini artırmanın, öğrencilerin eğitimine ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalarına çok önemli faydalar sağlanacağına inanıyorum. Bu işbirlikleri kapsamında öğrenci-akademisyen değişimleri, kendi kültürümüzü dünyaya tanıtma ve farklı kültürleri tanıma fırsatını bizlere sunuyor. Zanzibar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Idris A. Rai lisans ve yüksek lisans eğitimini Türkiye’de aldığını ifade etti. Bu bizim ve ülkemiz için gurur verici bir durum. Türkiye’de üniversite okumuş yabancı uyruklu bir öğrenci kendi ülkesinde rektörlük yapıyor. Ülkemizin yüksek olan eğitim kalitesini bu vesile ile bir kez daha yinelemiş oluyoruz. Bu sebeple anlaşmaları yoğun bir program çerçevesinde çoğaltmak bizim amaçlarımızdan bir tanesidir. Bu yıl 10. kuruluş yılını kutlayan Üniversitemiz uluslararası standartlarda bir bilim merkezi olmayı amaç edinmiş misyona sahiptir. Bu misyonumuzu layıkıyla yerine getirebilmek için dünyanın her yerinde ziyaretlerimiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen işbirliği protokolleriyle yerelden evrensele bir kapı açarak öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz farklı kültürleri tanıma fırsatı bulacak. İkili anlaşmalar çerçevesiyle de kültürlerin, öğrencilerin, bilim insanlarının birbirleriyle buluşmasını ve akademik alt yapılarımızın hızla güçlenmesini arzu ediyoruz.” dedi.

Ziyaretler kapsamında Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Green Acres School isimli bir ilkokulu da ziyaret etti. Ziyaret sırasında minik öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığının altını çizen Rektör Yarılgaç; sevimli, çalışkan Tanzanyalı öğrencilerin ve onları özenli bir şekilde eğiten öğretmenlerinin çalışmalarını yakından inceleme fırsatını bulduğunu dile getirdi.