Aşkın Nörobiyolojisi ODÜ’de konuşuldu

09.03.2016

ODÜ’de tarihten günümüze hep merak konusu olan aşkın gerçekte ne anlama geldiği bilimsel yönleriyle ve farklı bir sunumla anlatıldı.

Ordu Üniversitesi Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Aşkın Nörobiyolojisi” adlı konferans düzenlendi. Büyük ilgi gören ve öğrenci katılımının yoğun olduğu konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tevfik Noyan ve Prof. Dr. Ş. Metin Kara ile ODÜ’lü akademik, idari personel katıldı.

Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda yapılan konferans, İstanbul Bilim Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş’ın eğlenceli ve interaktif sunumuyla gerçekleşti.

“Kime ve nasıl aşık oluyoruz?”

Konferansta aşkın beyinle olan kimyasal ilişkisini irdeleyen Yrd. Doç. Dr. Erbaş verdiği güncel örneklerle ilginç bir sunum gerçekleştirdi. “ Aşkın yaşı ve ilacı var mıdır, aşk her şeyi affeder mi, aşkın ömrü ne kadardır, kime ve nasıl aşık oluyoruz, aşk bir hastalık mı, kadın ve erkeklerin aşka bakışı farklı mıdır ve aşk biter mi “ gibi çeşitli merak edilen soruları aşkın daha çok beyin kimyasıyla ve hormonlarla olan ilişkisini göz önüne sererek cevapladı.

“Aşkın ömrü 1-1,5 yıldır”

Erbaş, konuşmasında aşkın beynin frontal lob bölgesinde yaşandığını söyledi. Ayrıca oksitosinin, dopamin ve endorfin hormonlarının aşkla bağlantısını hem bilimsel hem de espirili bir dil ile katılımcılarla paylaştı. Aşkı bir ‘kendini iyi hissetme ve mutluluk hali’ olarak tanımlayan, aşkın sürekli olmadığını ve belli bir süre sonra bitebileceğini söyleyen Erbaş, kadın ve erkek beyninin aşkı yaşamada çok farklı özellikler gösterdiğini mesela erkeklerin hemen aşık olabilecek yapıda olduğunu fakat kadınların bu olaya daha mesafeli yaklaştığının altını çizdi. Öte yandan aşkın bilimsel olarak 1-1,5 yıl ömrü olduğundan ama zamanla heyecan veren bu hissin alışkanlığa dönüştüğünden bahseden Erbaş, ”Yakınımızdaki ve sürekli gördüğümüz insanlara en çok aşık oluyoruz. Çünkü aşkta karşı cinsle yakın iletişim şart. Aşinalık ve ulaşılabilirlik hoşlanmayı ve aşık olmayı artırır. Aşkın önemli sebeplerinden biri de türün devam etmesini sağlamak ve türün devamını sağlamanın ödüllendirilen bir davranış biçimi olması” ifadelerini kullandı.

Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan’ın konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş’a katılım belgesi takdim etmesinin ardından sona erdi.