ODÜ’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

08.03.2016

Ordu Üniversitesi Kurumsal Gelişim Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği “Çalışma Hayatında Kadın Olmak” konulu panel dinleyicisiyle buluştu.

Panele Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Vali Yrd. Mehmet Erhan Türker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara ve Prof. Dr. Tevfik Noyan; Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş, ODÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını vermek üzere konuşmacılara seslenen Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sevgi dolu varlıklarıyla yaşamımızın her anına anlam katan annelerimizin, eşlerimizin, evlatlarımızın günü. Ailemizin, milletimizin, devletimizin temel yapı taşı olan, bizleri en insani duygularla adeta yaşama bağlayan kadınlarımız, gerek özel yaşamda gerekse kamusal yaşamda ‘kadın’ kimliğini temsil eden toplumsal rollerini büyük bir bilinçle icra etmektedirler. Şanlı tarihimizin her devrinde kadınlar, aile ve toplum yapısının en güzide yerini doldurmaktadır. Başta yürekleri sevgi dolu şehit ve gazi anneleri ile eşlerinin olmak üzere tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.” dedi

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptığı konuşmasında, “1857 yılında Amerika’da 8 Mart günü meydana gelen vahim bir hadise sonucu fabrikada çalışan 129 kadının katledilmesiyle 8 Mart anlamını bu şekilde almıştır. Fiziksel olarak her ne kadar erkekler güçlü görünseler de, hastalıklara karşı koymada, duygusal yapıda ve zeki olmada kadınlarımızın daha başarılı olduğu kesindir. Kadınların erkeklerden 8-10 yaş fazla yaşamaları buna bir kanıt olarak gösterilebilir. İl genelinde düzenlediğimiz yarışmalarda, sınavlarda başarılı olan öğrencilerimize baktığımız zaman ilk 10 öğrenciden 7’si kız çocuğu. Kültürel seviyemiz yükseldikçe, kadın-erkek olarak değil de herkesi insan olarak görmek,  insanlığa adaletli davranmak kadınlarımızın yaşadığı birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğine inanıyorum. Bütün katılımcılara saygılar sunuyorum. Ayrımsız, eşit ve mutlu gelecek dileğiyle saygılar sunuyorum tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Çalışma Hayatında Kadın Olmak

Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin’in yaptığı panele geçildi. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Kuralay, Avukat Rukiye Kayaalp ve Girişimci Çiğdem Somun panele konuşmacı olarak katıldı.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, konuşmasında Türkiye’de kadın ilklerinden bahsetti. TBMM’de erkek oranının altıda biri kadar kadın vekil olduğunu belirten Prof. Dr. Akçin, ülkemizdeki hakimlerin % 36’sını akademisyenlerin % 26’sını, bürokratların %7’sini ve polislerin %5’ini kadınların oluşturduğunu ifade etti. Soru-cevap şeklinde ilerleyen panelde Doç. Dr. Filiz Kuralay akademik camiada kadın olmanın getirdiği zorluklardan bahsederken, Avukat Rukiye Kayaalp hukuk alanında kadın haklarının nasıl kullanılması gerektiği yönünde dinleyicilere bilgiler verdi. Çiğdem Somun ise başarı bir girişimci kadın olmanın püf noktalarından bahsetti.

Panel, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Vali Yardımcısı Merhmet Erhan Türker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara ve Prof. Dr. Tevfik Noyan’ın konuşmacılara teşekkür belgesi ve çiçek takdim etmesinin ardından sona erdi.