Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Alanı’nda Aktif Çalışmalarını Sürdürüyor

07.03.2016

Organize sanayi bölgesinde bulunan ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesine kullanılmak üzere verilen yaklaşık 50 bin metrekarelik araştırma ve uygulama alanının aktif olarak kullanılabilmesi için mevcut arazide dolgu, taş temizliği ve tesviye işlemleri yapılarak arazi kullanıma hazır hale getirildi.

Araştırma ve Uygulama Alanı’ndaki çalışmaları yerinde inceleyen Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Faruk Akyazı ve Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede, ODÜ Genel Sekreteri Metin Karakuş eşlik etti.

Tarım Ürünleri Ekonomiye Daha Fazla Katkı Sağlayacak

2014 yılında başlayan dolgu işlemi tamamlandıktan sonra 2015 yılı Eylül ayında yapılan taş temizleme ve tesviye işlemlerinin ardından bütün alan sürülerek kullanıma hazır hale getirildi. Arazide yaklaşık olarak 20 bin metrekarelik alan Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen araştırmalara ayrıldı. Bu alanın 6 bin metrekarelik bölümünde kışlık olarak ekime uygun olan 11 çeşit buğday, 11 çeşit yulaf, triticale, bazı buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin yer aldığı karışımlar ile önemli bir yağ bitkisi olan kanola ile ilgili toplam 9 farklı bilimsel çalışmanın denemeleri yapılarak ekim işlemleri gerçekleştirildi. Aynı alanda yazlık olarak ekilen tarla bitkileri ile ilgili çalışmalar ise 2016 yılı bahar mevsiminde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu alan, DOKAP desteği ile yürütülen ve Doğu Karadeniz Bölgesi illerin tamamını kapsayan, farklı üniversite ve fakültelerden araştırmacıların yer aldığı tıbbi bitkilerle ilgili bölgesel bir projenin, Ordu’daki araştırma ve uygulama alanı olarak da kullanılacak. Bu proje ile bölgede doğal olarak bulunan tarım ürünlerinin yetiştirilmesiyle, sanayi hammadde bitkilerinin üretime kazandırılması ve ekonomiye katkı sağlaması hedeflenecek.

Bilimsel Çalışmaların Yapılacağı Önemli Bir Saha

Araştırma ve Uygulama Alanı hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yarılgaç, “Toplamda 50 bin metrekare olan Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Alanı’nın yaklaşık olarak 12 bin metrekaresini Bahçe Bitkileri Bölümü, 24 bin metrekaresini Tarla Bitkileri Bölümü ve 2 bin metrekaresini Yenilenebilir Enerji Kaynakları Anabilim Dalı kullanmaktadır. Ziraat Fakültesi yönetiminin üstün ve gayretli çalışmaları ile kullanıma hazır hale getirilen araştırma ve uygulama arazisinde dolgu ve tesviye yapılacak yaklaşık 12 bin metrekarelik alan kaldı. 2016 yılı içerisinde bu alandaki çalışmalar da tamamlanarak araştırıcıların hizmetine sunulacak. Üniversitemizin akademisyenleri ve öğrencileri alanın faal olan kısmına 900 meyve fidanı ve değişik türlerde birçok tarla bitkisinin ekimini gerçekleştirdiler. Bu alan, ülkemizdeki tarım alanlarının en iyi şekilde kullanılması, tarım ürünlerinin çeşitliliğini ve verimini artırmak için bilimsel çalışmaların yapılacağı önemli bir saha olma özelliğine sahip. Karadeniz Bölgesi, coğrafi konumu itibariyle tarım alanlarının dar olmasına rağmen tarımsal ürün çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu bir yerdir. Biz de bölgemizdeki tarımsal alanlardan elde dilen verimliliğinin yükseltilmesi, sanayii hammadde ürünlerinin artırılması için modern tarım ve sulama teknikleriyle bölge tarım ürünleri üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.