Çocuk İstismarında ODÜ Hassasiyeti

29.07.2016

Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Çocuk İstismarı ve İhmali” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Ünye Atik Otel’de düzenlenen çalıştaya; Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve Ordu Üniversitesi akademik personeli katıldı. İki gün süren çalıştayda konuşmacı olarak Prof. Dr. Ayşe Yalın, Prof. Dr. Tolga Dağlı, Prof. Dr. Ufuk Beyazova, Prof. Dr. Bahar Gökler, Prof. Dr. Figen Şahin Dağlı ve Avukat Hatice Kaynak yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, çocuk istismarının toplumun ciddi bir yarası olduğunu vurgulayarak “ Yüzyıllardır sosyal hayatın içinde olan ve özellikle kapalı toplumlarda aileler içerisinde yaşanan bu üzücü olaylar, şimdi teknolojik imkanlarla gün yüzüne çıkıyor. Çalıştayın amacı, toplumda yaşanan bu olayların nasıl rehabilite edilebileceğini ve yaşanan vakalardan çocuklarımızın nasıl korunabileceğini anlatmak. Bu konuda Prof. Dr. Ayşe Yalın hocamızdan çok beklentimiz var. Kendisi yıllardır bu işin içerisinde ve bu işe gerçekten gönül vermiş. Sayesinde bizim üniversitemizde de böyle bir merkez kuruldu. Yrd. Doç. Dr. Esra Yancar Demir hocamız da bu görevi üstlendi ve çok iyi bir ekip oluştu. Ordu Üniversitesi olarak böylesine önemli ve çok hassas bir projede görev almaktan gurur duyuyoruz. Bu konuda Prof. Dr. Ayşe Yalın’a ve çalıştayımızın katılımcılarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Çocuğa Şiddet ve İstismar Asla Kabul Edilebilecek Bir Olay Değil”

Prof. Dr. Ayşe Yalın’ın moderatörlüğünü yürüttüğü çalıştayda Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Dağlı tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Dağlı sunum sırasında yaptığı konuşmasında “Çocuk istismarı en fazla yakın akrabalar tarafından yapılıyor. Bu konuda herkes ‘ben ne yapabilirim?’ diye düşünmeli. Çünkü bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Çocuğa şiddet ve istismar hangi şartlarda olursa olsun asla kabul edilemez bir durum.  Bu sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada var olan bir durum. Toplumlar ilk başta ‘bizde böye bir şey olmaz’ diye bu olayı inkar ediyorlar. Biz bu aşamayı geçtik. Çocuğun cinsel istismarı fiziksel, ruhsal, sosyal, ahlaki ve hukuki boyutları olan çok geniş kapsamlı bir olaydır. Bu olgunun erken tanınması ve ele alınması, istismarın durdurulması, kısa ve uzun dönemlerde olumsuz etkilerinin azaltılması oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan yaptıkları diğer çalışmalarda Eskişehir’de başarılı olduklarını ve eğer istenirse bu sonucun Ordu’da da aynı olacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Dağlı konuşmasını şöyle sürdürdü ”Bizlerin her şeyden önce Ordu’da ne yapmalıyız nasıl yol izlemeliyiz diye düşünmesi lazım. Bunun üç ayağı var. Önce olmasın diye düşünelim ve bunun için mücadele gösterelim. Kadının ve çocuğun dışlandığı toplumda onlara güvence veremiyorsak başarmamız mümkün değil. Bu konuda toplum temelli araştırmalar yapmalıyız. Fiziksel cezalar kaldırılabiliyor mu, çocuğa karşı şiddet uygulaması nasıl, çocuk sağlığını tehdit eden davranışlar neler ve mağdurlar nasıl savunulacak bunların tamamını görmemiz lazım. Yani risk ve önleyici faktörleri belirlemeli, sonrasında ise önlemek için eylem yapmalıyız. Tüm bunlar için de sağlık, hukuk ve sosyal hizmet kurumları ile koordineli çalışmalıyız. bu koordine olmadığında en basit örnekle,  cinsel istismara maruz kalan kişi 16 kez aynı mağduriyeti anlatmak zorunda kalabiliyor”

Prof. Dr. Ayşe Yalın: ”En Büyük Hayalim Gerçekleşti”

Programın ardından söz alan Prof. Dr. Ayşe Yalın “Çocuklar bizim geleceğimiz ve onları mutlu yarınlar için her türlü tehlikeden koruyup kollamamız lazım. Çocuk istismarı, çocuğa şiddet çok acı bir durum. Benim yıllardır hep bir hayalim vardı. Çocuk Koruma Merkezini Ordu Üniversitesinde kurulmasına öncü olmak. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın da girişimleriyle bu hayalim gerçekleşti. Kendisine bu konudaki özverili yaklaşımından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bir nebzede olsa toplumun kanayan yarasına parmak basabilmek ve toplumda farkındalık yaratabilmek istiyoruz. Bu konuya gönül verip buraya gelen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ın katılımcılara katılım belgesi takdim etmesinin ardından sona erdi.