Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü “Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı” Açılış Töreni Gerçekleştirildi.

25.12.2015

Ziraat Fakültesi’nde yapılan törene; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri BALTA, Prof. Dr. Ş. Metin KARA, Prof. Dr. Tevfik NOYAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin TONKAZ ile Ziraat Fakültesi akademik ve idari personelleri katıldı.

Proje yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin KARA’nın yapmakta olduğu “Ferula Lycia Boiss ve Achillea Gypsicola Türlerinde Kallus Kültürü ile Sekonder Metabolit Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi” isimli TÜBİTAK projesi 3 yıl sürecek olup, proje bütçesi 300 bin TL olarak belirlenmiştir. Projede ilk olarak, ülkemizde endemik olarak yetişen ve tıbbi kullanım değeri yüksek olan iki bitki türüne ait bitki ve tohum örnekleri Antalya-Burdur ve Çorum-Çankırı illerinde doğal floradan toplanmıştır. Bundan sonraki aşamada ise, toplanan tohumlardan laboratuvar ortamında geliştirilecek bitkiler çok çeşitli stres şartlarına maruz bırakılacak ve bu şartlarda sekonder metabolit üretim potansiyeli belirlenecektir.

Laboratuvarın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ; Bugün süs bitkileri, bahçe bitkileri, tarla bitkileri ve diğer bitkilerden elde edeceğimiz ürünleri dünyaya çok hızlı bir şekilde yayılması elzem bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayıdır ki öğretim elemanlarımızla gerekliliğine karar verdiğimiz ve bugün açılışını yaptığımız son teknolojik aletler ve imkanlarla donatılmış Bitki Doku Kültürü Laboratuvarına sahip olmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Laboratuvarımızın açılışında emeği geçen başta Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin TONKAZ’ı ve Ziraat Fakültesi öğretim elemanlarımızı tebrik ederim.Bu laboratuvarın,fakültemizin bundan sonraki yapacağı çalışmalarda, özellikle lisansüstü ve doktora çalışmaları aşamasında araştırmacılara örnek teşkil edecek bir merkez olmasını temenni eder ve üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ'ın açılış konuşmasının ardından laboratuvar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Metin KARA; “Türkiye, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik göz önüne alındığında, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, tıbbi aromatik bitkiler daha çok doğal floradan toplanmaktadır ve kültür şartlarında üretimi çok sınırlıdır. Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin doğal floradan toplanıyor olması bu bitkilerde etkili olan kimyasal bileşiklerin istenilen kalite ve standartta olmasını engellemektedir. Oysa günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde doku kültürü teknikleri tıbbi ve aromatik bitkilerden sekonder metabolit üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bakımdan bugün açılışını yaptığımız Doku Kültürü Laboratuvarı ülkemizin doğal zenginliklerinin ekonomik çıkarlara dönüştürülmesi açısından  ve  ayrıca üniversitemizdeki genç araştırmacılar için çok önemli bir işlev görecektir” ifadelerini kullandı.