ODÜ’den “Arım, Balım Peteğim Projesi”ne Destek

28.10.2015

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nce hazırlanan Avrupa Birliği destekli “Arım Balım Peteğim Projesi” kapsamında oluşturulacak, uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarını ve bal paketleme tesislerini ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ’a, ziyaret sırasında Gıda Yüksek Mühendisleri Neslihan ÇAKICI ve Nurten YASSIHÜYÜK eşlik etti. Kimyasal ve Fiziksel Analiz laboratuvarlarında arı ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygunluk analizlerinin yapıldığı cihazlar ve Katkı Analiz Laboratuvarı’nda bulunan  balın sahte olup olmadığını tespit etmede kullanılan IR-MS cihazı hakkında Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ’a bilgi verildi.

Ordu ilimiz, dünyada 7.060.973 adet kolonide mevcut arı sayısı ile üçüncü ve 102.486 ton bal üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır. Arıcılık sektörünün üretim çeşitliliğini arttırması ve üretilen arı ürünlerine “marka” değeri kazandırılması hedeflenen ve ülkemiz arıcılığında örnek bir proje olan "Arım Balım Peteğim” isimli proje çerçevesinde 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip işleme ve paketleme tesisi inşa edilmiştir. Tesiste ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme ünitelerinin yapılması, arı ürünlerinin krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde işlenerek piyasaya sürülmesi hedeflenmektedir.

Üniversitemizin de desteklediği projede özellikle arı yetiştiriciliği eğitimi ve Ar-Ge aşamasında bal kalitesi ve kalıntı madde tespiti işlemi sırasında uzman öğretim üyelerimizden eğitim ve danışmanlık hizmeti alınacaktır. Ayrıca ürünün pazar payının ve güvenirliğinin ciddi bir şekilde artırılması, alıcıya ulaştırılması ve ürünlerin pazarlama aşamasında da üniversitemiz projeye desteklerini sunacaktır.

Arım, Balım Peteğim Projesi” örneğinde olduğu gibi bu tür işbirlikleri ve Ar-Ge çalışmalarının bölgemiz ve İlimize önemli katkılarının olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getiren Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ; “Bu proje ile Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Kimya bölümleri, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bilgi alışverişinde bulunabilecek ve her iki taraf karşılıklı laboratuvar imkanlarından faydalanabilecektir. Ayrıca Arıcılık Enstitüsü laboratuvarlarında bulunan son derece modern alet ve ekipmanlar lisans ve lisansüstü öğrenciler ile araştırmacıların isteklerine cevap verebilecek, onlara ciddi bir çalışma imkanı sağlayacaktır.”