Perşembe’de Çileğin Dünü, Bugünü ve Yarını

14.10.2015

Ordu Üniversitesi ile Perşembe Kaymakamlığı ve Ziraat Odası işbirliği ile “Perşembe’de Çileğin Dünü, Bugünü ve Yarını” Konulu panel düzenlendi.

Perşembe İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panele; Ordu Valisi İrfan BALKANLIOĞLU, Ordu Milletvekili Oktay ÇANAK, Perşembe Kaymakamı Ahmet ARIK, Perşembe Belediye Başkanı Kemal BAHTİYAR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İSLAM, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat KORKMAZ, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan SOYDAN ve çilek üreticileri katıldı.

Ordu’da ürün çeşitliliği içerisinde önemli bir yer tutan çilekte farkındalık yaratılması, üretimin arttırılması ve teşvik edilmesi konularının ele alındığı panelde Prof. Dr. Ali İSLAM çileğin dünyada yetişen meyve türleri içerisinde ey yaygın yetiştirilen tür olduğunu, çok sevilerek tüketildiğinin altını çizerek; “Dünyada 7 milyon ton çilek üretiliyor ve Türkiye 376 bin ton üretim ile ikinci sırada yer alıyor. Çilek en çok Akdeniz ve Ege Bölgesinde yetiştirilirken son dönemlerde Ordu’da çilek yetiştiriciliği büyük bir ivme kazandı. Çilek aile işletmeciliğine ve ticari işletmeciliğe uygun olup yüksek kazanç sağlamaktadır. Perşembe’de çilek kültürel miras olarak da düşünülmeli ve üretimi devam ettirilerek geliştirilmelidir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Panelin bir diğer konuşmacısı Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat KORKMAZ ise; tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi çilek yetiştiriciliğinde de gübrelemenin oldukça önemli olduğunu, ancak yanlış ve bilinçsiz gübre uygulamalarının çileğin verim ve kalitesini düşürmesinin yanı sıra insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirtti. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için ekim veya dikim öncesi toprak, bitki ve yaprak analizlerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasına, doğru ve dengeli bir gübreleme programının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından, Vali İrfan BALKANLIOĞLU tarafından Prof. Dr. Ali İSLAM, Doç. Dr. Kürşat KORKMAZ ve çilek üreticisi Abdullah KILIÇ’a plaket verilmesi ile panel sona erdi.

ODÜ HABER