ODÜ Erasmus Programları İle Dünyaya Açılıyor

14.10.2015

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Erasmus Plus Değişim Programlarını ve bu kapsamda gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretlerini yerel bir gazeteye verdiği röportaj ile anlattı.

Öncelikle değişim programlarından yararlanan akademik, idari personel ve öğrencilere sağlanan imkanların anlatıldığı röportajda, Erasmus ve Erasmus Plus programları kazanımlarına ve Üniversitemizin ileriye dönük uluslararasılaşma hedeflerine yer verildi.

Öğrencilere güçlü bir kariyer ve güçlü bir gelecek sunarak onları dünyaya açmaya planladıklarını açıklayan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, son olarak yurt dışı ziyaretlerinin Ordu Üniversitesine olan katkılarına da değindi: “Yükseköğretimde kaliteyi artırmayı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Erasmus ve Erasmus Plus Değişim Programı kapsamında şu ana kadar 15 farklı ülke, 39 program 124 anlaşma ile işbirliklerimiz devam etmekte, yurtdışında farklı üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda da bu işbirliklerine yenilerini eklemekteyiz. Bu bağlamda 14 Eylül’de İtalya’nın Bari şehrindeki İtalya Bari Aldo Moro Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Antonio Felice URICCHIO ile bir araya geldik. 1925 yılında kurulan, 58 eyalet üniversitesinden biri olan ve günümüzde 60.000 öğrencisi bulunan Bari Aldo Moro Üniversitesi ile Ordu Üniversitesi arasındaki işbirliği, Ziraat ve Matematik alanlarını kapsıyor. 15 Eylül’de ise, 1990 yılında İtalya’nın Bari şehrinde kurulan ve bir Mimari, iki Mühendislik fakültesinden oluşan Politecniodi Bari Üniversitesi Rektörü Prof. Ing. Eugenio DI SCIASCIO karşılıklı fikir alışverişinde bulunup, Matematik ve İstatistik, Moda ve İç Dizayn, Güzel Sanatlar, El Sanatları, Motorlu Araçlar, Gemiler ve Uçaklar alanlarında ikili protokol imzaladık ve görüşmelerde bulunduk. 16 Eylül’de ise, 1991 yılında İtalya’nın Foggia şehrinde kurulan, Hukuk, Ekonomi, Klinik ve Deneysel Tıp, Ziraat, Gıda ve Çevre Bilimleri, Beşeri Bilimler, Edebiyat ve Kültür Mirası Fakültelerinden oluşan Foggia Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Maurizio Ricciile, iki üniversite arasında “Memorandum of Understanding” olarak adlandırılan ve tüm üniversiteyi kapsayan öğrenci ile öğretim üyesi değişimine imkân sağlayan “Karşılıklı İyi Niyet Anlaşması”na imza attık. Son olarak 18 Eylül’de ise, 1622 yılında kurulan 4 fakülteye ve 18.000 öğrenciye sahip Salzburg Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sylvia Hahn ile karşılıklı iyi niyet anlaşması imzalanarak her iki üniversitede de bulunan ve birbirleri ile uyum sağlayan tüm bölümler arasında öğretim üyesi ve öğrenci değişimine imkan sağlayacak ilk adımı attık.

Bu anlaşmalar sayesinde üniversitemiz akademik, idari personeli ve öğrencileri yurtdışında eğitim alma/ders verme imkanı bulacaklardır. Bu programlar sayesinde farklı kültürleri tanıması, özgüvenlerinin yükselmesi, farklı ülkelerde iş bulma fırsatı sunulmaktadır. Öğrenci ve öğretim üyelerimiz bu imkanlardan en yüksek derecede istifade edebilecek, eğitim ve iş kariyerlerinde bu tecrübelerini kullanabileceklerdir.

Bu protokoller çerçevesinde öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin Erasmus+ değişim programı ve ikili anlaşmalar ile gidebilecekleri üniversite ve bölüm sayısı arttırılmış olmaktadır. Bu anlaşmalar ileriki ortak projeler için önemli bir araç olacaktır. Daha aktif bir Üniversite olmaya ve aynı zamanda bu anlaşmaları iyi değerlendirerek hem giden hem de gelen yabancı öğrenci sayımızdaki artışla birlikte üniversitemizin uluslararası platformlarda tanınan bir üniversite olmasına katkılar sağlayacaktır.”