ODİSMER, Özel ve Kamu Sektörlerine Verdiği İstatistik Hizmetleriyle Dikkat Çekiyor.

02.07.2015

Üniversitemizde akademisyen, araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler ile özel ve kamu kurumlarına yönelik her türlü istatistik danışmanlık hizmeti vermek amacıyla Aralık 2014 tarihinde kurularak hizmete giren İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ODİSMER) özel ve kamu sektörüne verdiği hizmetlerle adından başarıyla söz ettiriyor.

Müdürlüğünü Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yeliz KAŞKO ARICI’nın yaptığı İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, ülkemizin en büyük projelerinden bir tanesi olan İstanbul 3. Havalimanı Projesi'ni yürüten İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.’ye personel memnuniyet derecesi ölçümü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsüne ise "Türkiye'nin Kentsel Alanlarında Arı Ürünlerinin Tüketim Bilinci ve Tüketici Davranışlarının Belirlenmesi" konularında araştırma, veri girişi, analiz ve değerlendirme hizmetleriyle sağladığı istatistiksel desteklerle başarısını ortaya koydu.

Verdiği hizmetlerle Üniversitemizin tanıtımında önemli rol oynayan ODİSMER’de yapılan istatistiki araştırma ve çalışmalarda Üniversitemiz yüksek lisans öğrencileri de saha anket uygulamaları ve veri girişlerinin yapılması gibi görevlerle aktif rol alarak kendilerini geliştirme imkanını buluyorlar. Yapılan çalışmalar çerçevesinde elde edilen gelirlerin büyük bir kısmının projelerde görev alan yüksek lisans öğrencilerine verilmesi ile öğrencilerin hem vakitlerini değerlendirerek harçlıklarını çıkarmalarına, hem de istatistik bilgi düzeylerinin ve tecrübelerinin arttırılmasına imkan sağlanıyor.

Biyometri ve Genetik A.B.D.’nın çalışmaları için kurulmuş olan “İstatistik Uygulama Laboratuvarı”nı da ODİSMER’in hizmetine sunduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Yeliz KAŞKO ARICI, labaratuvarın aynı zamanda istatistiği temelinden öğrenmek isteyen yüksek lisans öğrencileri için eğitim yeri niteliği taşıdığını ifade etti:

“ODİSMER’in desteği ile araştırıcılarımızın hem proje ve yayın sayısında hem de kalitesinde önemli bir artış sağlanacaktır. Üniversitemizin öğrencileri, derslerinden arta kalan vakitlerinde güncel istatistik programların kurulu olduğu dizüstü bilgisayarların ve kaynak kitapların bulunduğu bireysel çalışma olanaklarına sahip laboratuvarımızda, istatistik yöntemleri öğrenebilme, güncel istatistik programlarını kullanabilme, aralarında fikir alışverişinde bulunabilme, araştırma yapabilme ve bilimsel doküman hazırlayabilme gibi faaliyetleri yürütmektedirler. Ayrıca bu şekilde tecrübe kazanan lisansüstü öğrencileri, kamuoyu araştırmalarında ve veri girişi hizmetlerinde ODİSMER için çalışma imkanı da bulmaktadırlar. Bu konuda merkezimizin kurulmasında ve geliştirilmesinde desteğini ve fikirlerini esirgemeyen Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ’a teşekkürlerimi sunarım.”

Üniversitemiz öğretim üyesi ve lisansüstü öğrencilerinin istatistik bilgilerinin arttırılmasına yönelik eğitim programları da düzenleyecek olan ODİSMER’in 2015–2016 eğitim öğretim dönemi güz döneminde “Bilgisayar Uygulamalı İstatistik” kursları ile faaliyetlerine hız kazandırması planlanıyor.